24 października • Światowy Dzień Origami
Od 24 października do 11 listopada trwają Światowe Dni Origami jako sztuki składania papieru. Na łamach naszego bloga opisywaliśmy już historię składania papieru, jednak wtedy wiedza ta posłużyła nam jedynie do składania papierowych filtrów. Dziś natomiast skupimy się na jednym z naszych ulubionych zaparzaczy, występujących pod tą samą nazwą co japońska sztuka składania papieru: Origami.
Japońska sztuka parzenia kawy
Dripper Origami to owoc współpracy zespołu projektantów i doświadczonych baristów, którzy razem opracowali wyjątkową formę, która zapewnia płynne zaparzanie bez zatykania się filtra, co daje maksimum kontroli nad całym procesem. Dripper posiada charakterystyczne rowki, które stabilizują prędkość ekstrakcji oraz równomiernie napowietrzają napar, co w rezultacie daje nam czysty i bardziej aromatyczny efekt w filiżance.
Poza pierwszą, ceramiczną wersją drippera, która została wykonana z porcelany MINO – jednej z najbardziej szlachetnych w Japonii, dostępna jest także nowoczesna odmiana Origami Air, wykonana z przyjaznej dla środowiska, lekkiej żywicy AS. To połączenie tradycji i innowacji, sprawia, że kawa parzona przy pomocy Origami staje się prawdziwym dziełem sztuki.
To sprzęt, który po prostu zachwyca designem i rozkochał w sobie tysiące baristów na całym świecie. W 2019 roku, kawa przygotowana właśnie w Origami zdobyła Mistrzostwo Świata Brewers Cup, co tylko potwierdza jego wyjątkowość. Baristów, którzy wybrali Origami do swoich przepisów, było jednak setki.
Przepis Kira
1) Przygotuj
- 18 g jasno palonej kawy,
- specjalny filtr do Origami lub dowolny filtr jaki posiadasz (do origami pasują wszystkie filtry stożkowe oraz te z płaskim dnem do Kality lub Gabi)
- oraz serwer.
2) Podgrzej niskozmineralizowaną wodę do 93°C. Możesz też użyć przefiltrowanej wody z kranu.
3) Zmiel kawę na 18 kliku w Comandante.
4) Przelej filtr gorącą wodą i odlej do osobnego naczynia (w ten sposób pozbywamy się ewentualnego pyłu i posmaku papieru). Odstaw origami z przelanym filtrem na wysokie naczynie lub serwer w specjalnie wyprofilowanej podstawce.
5) Wsyp kawę do filtra, włącz stoper, wytaruj wagę i zacznij zalewać kawę:
- wlej 36 g wody w sam środek kawy, odczekaj 45 sekund,
- wlej kolejne 100 g wody i poczekaj do 1:30,
- dolej wodę do 300 g łącznie. Parzenie powinno trwać do 3:20.
Ta metoda parzenia daje ziarnom więcej czasu na rozwinięcie swoich aromatów. Delikatne wzburzenie kawy minimalizuje wydobywanie się cierpkich nut, pozostawiając wyjątkowo aromatyczny i pełny smaku napar.
Przekonaj się, dlaczego Origami to wybór wielu baristów na całym świecie. Niech kawa będzie Twoim dziełem sztuki każdego dnia!