Celebrujemy Dzień Espresso!

Celebrujemy Dzień Espresso!

23 listopada • Dzień Espresso

Jeżeli mielibyśmy wskazać, jaka kawa daje najwięcej wariantów w zaparzeniu i uszczęśliwi najwięcej kawoszy, zdecydowanie wskazalibyśmy na espresso, które jest bazą do wielu kawowych specjałów. Dziś celebrujemy jego święto, które co roku obchodzimy w dniu 23 listopada.

Historia włoskiego wynalazku

Historia espresso zaczęła się na początku XX wieku we Włoszech, gdy w 1901 Luigi Bezzera stworzył i opatentował pierwszą maszynę parzącą kawę pod ciśnieniem. Jednak dziś nie skupimy się na sprzęcie samym w sobie, a na samym smaku espresso. Całą „ekspresową” historię przeczytacie we wpisie Szymona, zamieszczoną już wcześniej na naszym blogu.

Podstawa każdej kawy

Latte, cappuccino, ristretto, flat white, romano, lungo, americano, espresso tonic, mocha, frappe, ice latte – nie ważne co pijesz, w każdej tej kawie znajdziesz shota espresso (lub dwa!). O tym co kryje się pod tymi nazwami również przeczytasz na naszym blogu.

Jak zatem powinno smakować dobre espresso, aby każdy z tych specjałów kawowych smakował dobrze?

Podstawą każdego z tych kawowych specjałów jest dobrze zaparzone espresso. Jednak musimy obalić pewien mit, który głosi, że istnieje przepis idealny, sprawdzający się we wszystkich przypadkach. Wszystko zależy od sprzętu, na którym pracujemy, od ziarna, z którego parzymy, od sposobu jego wypalania, a także od naszych własnych preferencji.

O ile na wiele rzeczy nie mamy wpływu, to pewne kryteria możemy przyjąć. Poniżej opiszemy zmienne, które pomogą nam dojść do idealnej receptury wybranej kawy. Warto tu wspomnieć, że przede wszystkim musimy poznać jednak sprzęt, na którym chcemy je przygotować i jego możliwości.

Zaczynamy test sensoryczny? 

Espresso powinno być przede wszystkim zbalansowane. Ale co to znaczy? Słodycz, gorycz i kwasowość muszą się wzajemnie uzupełniać. I to jest kluczowy cel naszego dzisiejszego wpisu.

Pomożemy Ci odpowiedzieć na pytanie: „co zrobić, gdy kawa nie smakuje tak, jak powinna?". Zebraliśmy główne problemy, z jakimi wielu ludzi boryka się w poszukiwaniu tego idealnego smaku opisanego na paczce kawy.

Co zdobić, gdy kawa nie smakuje tak, jak powinna?

1) Twoja kawa jest za gorzka?

Tu największy wpływ może mieć stopień palenia ziaren. Im ciemniejsza kawa, tym więcej goryczy w niej będzie i niewiele więcej w niej poczujemy. Na szczęście nie dotyczy to ziaren z naszej palarni. :)

Zatem jeżeli masz problem ze zbyt intensywną goryczą to spróbuj:

  • zmielić kawę grubiej,

  • użyć więcej wody do zaparzenia kawy,

  • użyć mniej kawy.

Pamiętaj, że kawa z domieszką robusty naturalnie będzie miała więcej goryczy. Delikatniejsze w smaku będą 100% arabiki z krajów Ameryki środkowej i południowej tj. Honduras, Brazylia, Kolumbia czy Gwatemala.

2) Twoja kawa jest za kwaśna? 

Warto tu wspomnieć, że ziarna kawy pochodzą z wnętrza owocu kawowca, więc kwasowość w rozumieniu owocowości powinna być odczuciem pozytywnym, kojarzącym się z dżemem, słodkim owocem, soczystością a nie z kwasem, octem czy kiszonką.

Zatem jeżeli masz problem ze zbyt intensywną kwasowością to spróbuj:

  • zmielić kawę drobniej,  

  • użyć więcej wody do zaparzenia kawy,

  • użyć mniej kawy.

Pamiętaj, że kawy pochodzące z Afryki lub obrabiane na mokro będą miały więcej kwasowości niż te suszone na słońcu. Wpływ na kwasowość może też mieć wysokość na której rosły – im wyżej tym większa kwasowość (mniejsza gorycz wynikająca ze smaku kofeiny).

3) Twoja kawa jest zbyt wodnista, bez smaku? 

Aby espresso sprawdziło się zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem dużej ilości mleka jak w latte, to musi być skoncentrowane i na tyle intensywne by było wyczuwalne w każdym napoju.

Zatem jeżeli masz problem ze zbyt wodnistą kawą lub za mało intensywną to spróbuj:

  • zmielić kawę drobniej,

  • użyć mniej wody do zaparzenia kawy,

  • użyć więcej kawy.

4) Twoja kawa jest zbyt mocna i intensywna, zbyt wolno się parzy?

Espresso parzone zbyt długo może wydobyć nieprzyjemne, gorzko-cierpkie a nawet słone nuty.

Zatem jeżeli masz problem z zaparzeniem kawy, a espresso „kapie” czyli ekstrakcja trwa zbyt długo, to spróbuj:

  • zmielić kawę grubiej,

  • użyć więcej wody do zaparzenia kawy,

  • użyć mniej kawy.

Baw się smakiem! 

Najważniejszym aspektem parzenia kawy jest Twoje własne odczucie, a dla nas najważniejsze jest Twoje zadowolenie. Nie bój się testować różnych opcji i zmiennych. Świat kawy jest ogromny i cały do odkrycia. 

Mimo braku jednego idealnego przepisu na zaparzenie espresso, są jednak pewne ramy, od których warto rozpocząć eksperymenty: ilość ziaren kawy x 2 = wyjściowy uzysk (waga naszego espresso) w czasie pomiędzy 20-35 sekund. Jeżeli któraś z tych wartości znacznie odbiega od Twoich ustawień, skorzystaj z powyższych rad, aby bardziej się do nich zbliżyć.

Przykładowo: używając 18 g kawy, chcemy by nasze gotowe espresso ważyło 36 g i nie parzyło się krócej niż 20, a dłużej niż 35 sekund.

Mam nadzieję, że z tym wpisem idealne espresso nie będzie już wyzwaniem! Gdyby jednak pojawił się problem to zawsze jesteśmy by pomóc Ci dopracować odpowiednią recepturę naszych kaw. Pytaj śmiało!

S.

Skomentuj

Ta strona jest chroniona przez hCaptcha i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu hCaptcha.