Jesienne napoje z FLOW Cosy Edition
Do rodziny FLOW dołącza rozgrzewająca wersja na sezon jesień/zima, wraca nowa Cascara a kolekcję espresso urozmaica jesieniarski blend Cosy Espresso. Nie damy się tym krótszym dniom i chłodniejszym temperaturom!
FLOW Cosy Edition to kawa stworzona z myślą o coraz krótszych, chłodniejszych dniach. Z jednej strony to klasyczna kawa pozbawiona kwasowości, która łączy w sobie nuty czekolady i orzechów. Z drugiej jednak posiadająca nieco pikanterii i smaku korzennych przypraw, przeplatające się ze słodyczą suszonych owoców.
Irish jak nie Irish
Znasz kawę Irish Coffee? To taka wersja kawy po irlandzku, w oryginale z alkoholem i zwieńczona ubitą śmietanką. To nasza inspiracja do stworzenia tego przepisu. Tym razem do wyboru – czy przygotujesz na ciepło czy zimno – zdecyduj sam_a.
Składniki:
- 18 g FLOW Cosy Edition
- 40 ml śmietanki 30%
- łyżeczka przyprawy korzennej
- łyżeczka purre z dyni (tutaj znajdziesz przepis na purre z dyni)
- opcjonalnie: kostki lodu
Przygotowanie: Zaparz kawę w drippie w proporcjach 18 g ziaren/300 ml wody. My zrobiliśmy to na kostkach lodu korzystając z ciepłego październikowego popołudnia. Zastąpiliśmy 100 g wody lodem, a kawę zmieliliśmy 5 klików drobniej, parząc ją 200 g. wody Śmietankę spień ręcznym spieniaczem lub trzepaczką na 3/4 (ma być puszysta, lekko gęsta). Wmieszaj w nią delikatnie puree i przyprawy. udekoruj wcześniej zaparzoną kawę. Najlepiej smakuje niemieszana, zostawiając wąsa na ustach.
Spicy-orange Cascara
Wróciła do nas ta niesamowicie słodka Cascara, którą tak lubicie! Nowy zbiór (o ile to możliwe) jest jeszcze lepszy niż zeszłoroczny. Z racji, że co roku, w okolicach świąt, pojawia się temat Cascary w wersji kompotu wigilijnego, to postanowiliśmy zrobić z niej typowo jesieniarski napój rozgrzewający.
Składniki:
- 21 g Cascary/250 ml wody
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 3 goździki
- 2 plasterki imbiru
- sok z połowy pomarańczy plus plaster do ozdoby
Przygotowanie: Do parzenia Cascary najlepiej sprawdzi się French Press lub Hario Largo do parzenia herbaty. Zalej Cascarę wrzątkiem, dodaj pozostałe składniki bez pomarańczy. Pozwól jej się zaparzyć około 6 minut, bez mieszania. Do osobnej szklanki wyciśnij sok z pomarańczy. Po zaparzeniu się Cascary – przelej ją bezpośrednio na świeży sok. Ozdób plastrem pomarańczy. To jest pyszna alternatywa dla kawy i grzańców wszelakich.
Dasz się rozgrzać?
Już wiesz, który przepis najbardziej wpadł Ci w oko? Będzie nam ogromnie miło, jak zrobisz i podzielisz się efektem w social mediach i nas oznaczysz.
Rozgrzejmy się razem!
S. 🍂