Rozgrzej się jesienią!

Rozgrzej się jesienią!

Co pić na rozgrzanie? Poznaj nasze propozycje

Nasza oferta zmienia się sezonowo, a wraz z nadejściem jesieni wchodzimy w bardziej rozgrzewające nuty smakowe. To też ten okres, gdy wolny czas chętnie spędzamy pod kocem, oglądając Netflixa, a do kawy dodajemy słodkie dodatki. Na takie chwile przygotowaliśmy bajecznie proste i jakże smaczne propozycje! Spróbuj naszych jesiennych przepisów i wracaj do nich tak często jak potrzebujesz. 

 Co znajdziesz w dzisiejszym wpisie? 

• przepis na Pumpkin Spice Latte, w naszym COFFEE PLANT-owym stylu
• przepis na domowy syrop dyniowy, który możesz lać do wszystkiego
• przepis na uniwersalną przyprawę korzenną
• przepis na dyniowe lody i Affogato na ich bazie
• Korzenną wersję ulubionej kawy Spicy Flat White

Przepisy układaliśmy sami, bazując na sprzętach, które powinny być w Twojej kuchni – French Press, kawiarka/ekspres, spieniacz do mleka. A skoro zaczął się sezon na dynię to i ona będzie naszą gwiazdą jesiennych przepisów.

Zacznijmy od produktów. Poznaj dynię 

Dynia to wszechstronne warzywo. Wybraliśmy do naszych przepisów dwie odmiany: Hokkaido i Piżmową. Dlaczego? Według nas najbardziej pasują do kawowych specjałów. Hokkaido jest bardziej mięsista po upieczeniu i bardziej aromatyczna – można powiedzieć, że więcej dyni w dyni. Trzeba uważać by jej tylko nie piec zbyt długo ponieważ staje się włóknista i sucha przez co trudniej zblendować. Piżmowa natomiast, mimo dłuższego pieczenia jest delikatniejsza zarówno w smaku jak i konsystencji. Zawiera dużo więcej wody i po zblendowaniu jest delikatniejsza, bardziej gładka oraz mniej słodka. 

Zdecyduj sam_a, która lepiej Ci posmakuje. Można zrobić również miks obu – też fajnie!

Jak zrobić puree z dyni?

Wybraną dynię pokrój na mniejsze kawałki, wyciągnij pestki z włóknistą częścią, ułóż na blaszce i piecz 45-60 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź widelcem pod koniec pieczenia czy już jest miękka, nadająca się do zblendowania czy jeszcze wydłużyć czas pieczenia. Po ostygnięciu obierz ze skórki i zblenduj. Puree dyniowe, gotowe!

Przyprawa korzenna do jesienno-zimowych napojów i wypieków

Ta przyprawa świetnie się sprawdza jako dodatek do wypieków, herbaty zimowej, kawy korzennej, czekolady czy grzanego wina. Jej bazą jest cukier, który aromatyzujemy przyprawami. Możemy jako zamiennik użyć miodu czy też syropu z agawy i w takiej formie dozować do wszystkiego.

Przygotuj: 

  • 1/2 kg dowolnego cukru kryształu (lub 1/2 kg miodu/syropu z agawy),
  • 2 opakowania cynamonu mielonego,
  • 1 łyżkę imbiru w proszku,
  • pół łyżki kardamonu lub 10 ziarenek w całości,
  • pół łyżki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżkę przyprawy do piernika (opcjonalnie, gdyż zawiera sporą ilość ziela angielskiego i kolendry, dla wzmocnienia smaku).
  • 3 łyżki kurkumy mielonej

Wymieszaj wszystko i trzymaj w zamkniętym szklanym słoiku. Smaki będą się ze sobą przegryzać cały czas. Taką mieszankę możesz wykorzystywać do wszystkiego jesienią i zimą. 🍂

Domowy syrop dyniowy

Składniki:
  • szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 200 g puree z dyni,
  • 1 łyżka miksu przypraw korzennych,
  • łyżka pasty waniliowej/ziarenka z 1 laski wanilii.

Przygotowanie: wymieszaj wszystko w garnku/głębokiej patelni i gotuj do zgęstnienia – około 30 minut na wolnym ogniu. Po delikatnym ostudzeniu, zblenduj wszystko do gładkiej konsystencji i przelej przez sitko do butelki lub słoika. Korzystaj kiedy potrzebujesz. 🍂

Pumpkin Spice Latte 

Z naszą nową kawą do espresso i kawiarki – COSY ESPRESSO. Poczuj jesienny vibe z naszą Pumpkin Spice Latte na bazie Cosy Espresso.  

COFFEE PLANT Pumpkin Spice Latte

Magiczne, jesienne chwile smakują lepiej z naszym autorskim blendem COSY ESPRESSO. Kryją się w nim ziarna z Etiopii i Brazylii, tworząc razem słodki, korzenno-owocowy duet. Palona w średnio-ciemnym stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance odnajdziesz średnie, gładkie body o nutach kakao, dżemu z żółtych owoców, prażonych migdałów i korzennych przypraw.

Składniki:

  • 85 g mleka,
  • 85 g śmietanki słodkiej 30%,
  • podwójne espresso z blendu Cosy Espresso lub 40 ml kawy z kawiarki,
  • 3 g przyprawy korzennej z powyższego przepisu,
  • 50 g puree z dyni Hokkaido i 10 g miodu.  

Sposób wykonania: przygotuj espresso lub kawę z kawiarki z 18 g kawy Cosy Espresso – uzysk 40 g, wlej kawę do French Pressa, dodaj pozostałe składniki podgrzane osobno do 65°C i mocno spień posuwając tłokiem góra-dół. Przelej Pumpkin Spice Latte do wysokiej szklanki (opcjonalnie ściągnij tłok na dół, by cząstki dyni pozostały w naczyniu). 

Twoja kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca Pumpkin Spice Latte gotowa! 

Domowe lody dyniowe, jako baza do Affogato

Zostało mi trochę purée, więc stwierdziłam, że zrobię jeszcze inne przepisy z dynią. Czy lody dyniowe brzmią dziwnie? Ja do tej pory takich nie spotkałam, ale uważam, że ten eksperyment wyszedł i chwalę się nim dalej. Affanato, czyli kawa z lodami. Polecana szczególnie dla tych, którzy już tęsknią za latem. 

COFFEE PLANT Affogato

Składniki do lodów dyniowych:

  • 300 g śmietanki 36%,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 150 g puree z dyni,
  • 100 ml słodkiego mleczka skondensowanego,
  • łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
  • opcjonalnie: łyżka mleka w proszku. 

Przygotowanie: wszystkie składniki oprócz śmietanki dokładnie wymieszaj ze sobą. Śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj powoli do pozostałych składników. Masę przelej do dowolnego naczynia, przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. Kluczowe w początkowej fazie mrożenia jest mieszanie masy by powstało jak najmniej kryształków lodu. Ja to robiłam około 6 razy co około pół godziny. Później zostawiłam na całą noc w zamrażarce. 

Przed zrobieniem Affogato, warto lody wcześniej wyciągnąć z zamrażarki by lekko odtajały (jeżeli planujemy robić kulki).

Affogato: do filiżanki lub szklanki nałóż gałkę dyniowych lodów, zaparz na nie espresso lub wlej kawę z kawiarki i opcjonalnie dodaj piankę z ubitego mleka. My się zajadamy! 

Gorąca czekolada z chili i espresso

Czy jest coś co rozgrzeje Cię bardziej niż kocyk? TAK! Zrób gorącą czekoladę z naszym nowym blendem do metod ciśnieniowych i chili. 

COFFEE PLANT CZEKOLADA

Składniki:
  • 60 g deserowej czekolady,
  • 40 ml śmietanki 30%, 40 ml mleka,
  • 40 ml espresso, szczypta chili,
  • pianki Marshmallow (opcjonalnie).

Przygotowanie: Wymieszaj ze sobą mleko i śmietankę i całość zagotuj. Rozpuść w nich czekoladę, dodaj szczyptę chili i espresso. Posyp piankami i poczekaj chwilę by się rozpuściły. Teraz, z tak przygotowaną czekoladą, możesz się schować pod kocykiem – rozgrzanie gwarantowane!  

Spicy Flat White 

Czyli podkręcona przyprawami klasyka. Jak pisałam wcześniej, miks przypraw możesz dodawać do wszystkiego. Flat white jest tą kawą, w której mieszanka przypraw świetnie się sprawdzi. Sprawdź koniecznie jaki super kontrast wychodzi w latte artach, gdy posypiesz przyprawą samo espresso, a po nim zaczniesz rysować mlekiem!

Ale to nie wszystko!

Już w tym tygodniu dodamy przepis z wykorzystaniem naszej drugiej premierowej kawy. Tym razem będzie to jasno palona kawa do przelewu. Szykujemy się również na wielki powrót świeżej cascary!

Daj znać, który przepis najbardziej przypadł Ci do gustu. Będzie nam ogromnie miło, jak podzielisz się efektem w social mediach i nas oznaczysz. Rozgrzejmy się razem! 

S. 🍂

Skomentuj

Ta strona jest chroniona przez hCaptcha i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu hCaptcha.