Przepisy kawowe na lato!

Przepisy kawowe na lato!

Ten o kawie na lato!

Hej hej! Lada dzień zaczynamy wakacje. Masz swoje ulubione przepisy kawowe na ten czas? Bo my mamy kilka fajnych propozycji! Sprawdź co przygotowaliśmy pobudzającego, orzeźwiającego i chłodzącego. Mamy propozycje dla użytkowników ekspresów, kawiarek i tych, którzy wolą metody alternatywne takie jak drip, french press czy aeropress.

Nasze przepisy świetnie sprawdzą się również w kawiarniach i restauracjach serwujących Gościom kawę.

Sprawdź nasze przepisy na kawy na zimno!

Poznaj nasze propozycje od klasycznych przepisów na Ice Latte, zmodyfikowany Flat White na lodzie czy popularne od kilku lat Cold Brew. Przygotowaliśmy dodatkowo wiele wariantów chłodzących napojów z dodatkami, czasem mniej oczywistymi. :)

Przygotuj: • ulubioną kawę • mleko lub napój roślinny • ewentualnie cukier • lód W poniższych przepisach znajdziesz również wariacje z takimi dodatkami jak: pomarańcze, lody, banany, truskawki, czekolada, tonic i posypki do dekoracji. Zobacz co masz w lodówce i wypróbuj przepis już teraz!

ICE LATTE, czyli klasyk w najprostszym wydaniu.

PRZEPIS PODSTAWOWY NA ICE LATTE: Wysoką szklankę uzupełnij kostkami lodu, jeżeli lubisz na słodko: wlej ulubiony syrop smakowy/miód/płynny karmel lub czekoladę, uzupełnij szklankę do 2/3 ulubionym mlekiem lub napojem roślinnym, dodaj podwójne espresso (ok 60ml), ozdób pianką mleczną. Użyj ulubionej kawy palonej do metod ciśnieniowych lub kawiarki. Najbardziej sprawdzą się te o naturalnych profilach czekoladowych, karmelowych, mało kwasowych.

FRAPPE, czyli kawa mrożona miksowana z mlekiem lub bez, albo z ulubionymi dodatkami.

PRZEPIS NA WHITE FRAPPE: Do blendera kielichowego wrzuć 100g lodu, dolej 120ml dowolnego mleka, jeżeli lubisz na słodko: wlej ulubiony syrop smakowy/miód/płynny karmel lub białą czekoladę, dodaj podwójne espresso (ok 60ml) – zblenduj całość na gładką konsystencję. Podawaj w wysokiej szklance ze słomką. Dodaj bitą śmietanę jeżeli lubisz i posyp tartą czekoladą. PRZEPIS NA BLACK FRAPPE: Do blendera kielichowego wrzuć 100g lodu, dolej 150ml wody, jeżeli lubisz na słodko: wlej ulubiony syrop smakowy/miód/płynny karmel lub czekoladę, dodaj podwójne espresso (ok 60ml) – zblenduj całość na gładką konsystencję. Podawaj w wysokiej szkalnce ze słomką. PRZEPIS NA BANA-NOWE FRAPPE: Świetny sposób na mocno dojrzałe banany. Gdy takie masz, obierz je, pokrój na drobniejsze kawałki i zamróź. Świetnie sprawdzą się do przygotowania tej kawy! Jeden mocno dojrzały i zamrożony banan, zblenduj z podwójnym espresso/mocną kawą i 150 ml dowolnego mleka lub napoju roślinnego. przelej do szklanki. Banan nada słodyczy kawy i konsystencji. Brak dodatku lodu powoduje że kawa jest gęstsza i bardziej pożywna. Śmiało zastosuj ten przepis na drugie śniadanie, zamiast kolejnej filiżanki kawy. Użyj ulubionej kawy palonej do metod ciśnieniowych lub kawiarki. Najbardziej sprawdzą się te o naturalnych profilach czekoladowych, karmelowych, mało kwasowych. FREDDO, prosto jak z Greckich wakacji. Grecy używają specjalnych mikserów do spieniania zarówno kawy jak i mleka, ich rodzimej firmy KALKO. Na wyspach egejskich zobaczysz je w każdej kawiarni i restauracji. Zróbmy więc napój, którego już jeden łyk przeniesie Cię tam w letni dzień. PRZEPIS NA FREDDO ESPRESSO: By ją przygotować potrzebujesz ręcznego spieniacza do mleka/shakera/słoika. Każda opcja jest dobra o ile zadziała. :) W tego rodzaju kawie chodzi o to, by bardzo mocno spienić podwójne espresso z lodem, i spienionym osobno mlekiem. Im gęstsza pianka tym bardziej zbliżymy się do oryginalnego przepisu. Grecy uwielbiają ją pić na słodko. Dlatego i nasz przepis taki będzie. Dzięki dodatkowi cukru, nasze espresso będzie jeszcze bardziej kremowe i puszyste. Przygotuj 60ml espresso (podwójne), zrobionego w dowolnym ekspresie ciśnieniowym lub z kapsułki. Możesz użyć też mocnej kawy z kawiarki. Dodaj cukier - ile lubisz, i spień spieniaczem do mleka do uzyskania gęstej i kremowej tekstury. Wlej na szklankę wypełnioną lodem. (robiąc wersję w shakerze lub słoiku, kawę lekko ostudź i ubijaj w wybranej opcji razem z lodem. Całość przelej do szklanki). TJeżeli PRZEPIS NA FREDDO CAPPUCCINO: Do przygotowanego Freddo Espresso z powyższego przepisu przygotuj mleko. Spień/mocno napowietrz w shakerze lub słoiku zimne mleko. Nałóż na espresso. Możesz posypać kakao lub tartą czekoladą jak lubisz. Zrób zdjęcie i wstaw na insta! :) Użyj ulubionej kawy palonej do metod ciśnieniowych lub kawiarki. Najbardziej sprawdzą się te o naturalnych profilach czekoladowych, karmelowych, mało kwasowych.

FLAT WHITE, nie do końca po naszemu, bo trochę po grecku. :)

PRZEPIS NA FLAT WHITE ALMOND: Przygotuj podwójne espresso z ulubionej kawy lub mocną kawę z kawiarki lub kapsułki. Do tej kombinacji smaków świetnie się sprawdzi nasz najnowszy singiel Chocolate Bomb. Nowe ziarna z Brazylii, które wypaliliśmy smakują jak nutella, dlatego jeżeli lubisz słodkie czekoladowo-orzechowe nuty to koniecznie jej spróbuj! Do niskiej szklanki pełnej lodu, wlej 80ml napoju migdałowego. Espresso zszejkuj/spień na gęstą pianę i daj na wcześniej przygotowane mleko. Posyp płatkami migdałów. Smacznego! PRZEPIS NA STRAWBERRY FLAT WHITE: do bazowej wersji lodowego Flat Whita dodaj mus ze świeżych truskawek, a jak lubisz na słodko to zblenduj je z miodem lub syropem z agawy – wystarczy dodać łyżeczkę i rozgnieść z nim truskawki, choćby widelcem. Dalej postępuj wg powyższego przepisu bazowego.

A z lodami próbowałeś_aś?

No dobra, klasykiem który zawsze się sprawdza jest Affogato, czyli nic innego jak klasyczne espresso, lub kawa z kawiarki z lodami śmietankowymi lub waniliowymi. Umiemy to zrobić, prawda? No dobra, a co powiesz na naszą wariację? 😁 PRZEPIS NA ICE ORANGE ESPRESSO: niską szklankę wypełnij lodem do 2/3, wlej 150ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy (lub tłoczonego), dodaj na wierzch kulkę sorbetu z cytryn, zaparz podwójne espresso i wlej na lody. To jest dopiero orzeźwienie! My testowaliśmy na naszej Rwandzie palonej do metod ciśnieniowych –Acidity is not a crime. Wychodzi bosko!

LATEM – PRZELEWAMY NA ZIMNO!

Uwielbiasz kawy jaśniej palone, a na codzień pijesz dripki i chemexy? Dla Ciebie przygotowaliśmy inne wariacje na lato. Spróbuj zmodyfikowac swój codzienny przelew, dodaj lód lub maceruj z dodatkami. Spróbuj, bo jest naprawdę pysznie!

COLD BREW, jeszcze więcej pobudzenia w upalne dni na kilka sposobów.

Maceracja polega na długim moczeniu zmielonych ziaren kawy w wodzie lub innym płynie – w efekcie rozpuści nam się dużo więcej kofeiny niż klasyczną ciśnieniową lub przelewową metodą. Spróbuj nasz klasyczny przepis na Cold Brew i poznaj nasze letnie modyfikacje. :) PRZEPIS BAZOWY NA COLD BREW: Przygotuj 7g grubiej zmielonej kawy na każde 100ml niskozmineralizowanej wody. Spróbuj naszego autorskiego blendu FLOW Cold Brew. Cold Brew przygotujesz mieszając kawę z wodą w temperaturze pokojewej w dowolnym naczyniu, wstawisz do lodowki na noc lub około 12h. I rano przefiltrujesz. Taka kawa bez dodatków spokojnie może stać w lodówce do 4 dni. Dlatego zalecamy zrobić większą ilość :) Do filtracji możesz użyć drobnego sitka, które odseparuje fusy od cold brew. Zalecamy dodatkowe przelanie kawy przez filtr lub gazę w celu pozbycia się osadów po kawie, wtedy kawa będzie czystsza w smaku. HIT! PRZEPIS NA COLD JUICY BREW: Przygotujmy litr kawy: 70 g ziaren wsypujemy do słoika lub butelki, dolewamy 250ml ulubionego soku tłoczonego – polecamy pomarańczowy lub jabłkowy, ale pozostawiamy Ci dowolność w wyborze. Dolej 750 ml wody w temperaturze pokojowej. Odstawiamy na 9h do lodówki. Filtrujemy jak w bazowym przepisie. Dodatek soku powoduje że kawa nabiera dodatkowego smaku i zwiększa się jej gęstość, co uniemożliwia filtrację przez filtr papierowy. Im więcej sok ma miąższu tym ciężej przefiltrować, dlatego tutaj samo sitko lub użycie french pressa wystarczy by oddzielić fuzy od cold brew. Pij schłodzone do dwóch dni. Do przygotowania cold brew najlepiej się sprawdzi kawa jasno palona, o owocowym profilu smakowym. Jeżeli lubisz wyższą kwasowość – użyj ziaren pochodzących z Afryki, najlepiej obrabiane na mokro. Jeżeli wolisz słodsze napary spróbuj obróbki naturalnej lub z Ameryki. ICE DRIP, czyli kawa parzona na ciepło na kostki lodu. Przygotowując dripa na lodzie należy pamiętać, że ilość lodu, który dodasz musi być odjęta od ilości użytej wody do parzenia, a kawę należy zmielić i kilka stopni drobniej. Tak by czas parzenia nadal się mieścił w okolicach 3 minut. PRZEPIS BAZOWY NA DRIP NA LODZIE: 30g ulubionej kawy, mielenie na 22 klikach Comandante (klasycznie u nas 26), 150g lodu, 350 g wody w temperaturze 98℃. Lód dajemy do serwera. Stawiamy driper z filtrem (używając dobrych filtrów, np CAFEC, my nie przepłukujemy go wodą. Nie ma takiej potrzeby. Jeżeli jednak uważasz, że potrzeba to przelej filtr ale od razu nad zlewem, by nie grzać serwera i woda nie rozpuściła lodu). Wsypujemy kawę i zalewamy: I zalanie 50 g; II zalanie w 35 sek.: do 100 g; III zalanie w 1:10 dolać do 200 g, IV zalanie: w 1:35 dolać do 300 g. Po upływie ok. 3:00 minut cała woda powinna już spłynąć na lód. Zdejmij dripper i przemieszaj kawą w serwerze z lodem. Lód powinien się cały rozpuścić a kawa nabrać przyjemnej chłodnej temperatury. Smacznego! Do przygotowania dripa na lodzie najlepiej się sprawdzi kawa Single Origin. Jeżeli lubisz wyższą kwasowość – użyj ziaren pochodzących z Afryki, najlepiej obrabiane na mokro. Jeżeli wolisz słodsze napary spróbuj obróbki naturalnej lub z Ameryki. PRZEPIS NA ICE JUICY DRIP: Tutaj potrzebujemy mrożonych owoców takich jak mango, truskawka, malina lub miks ulubionych! Świetnie sprawdzi się też ananas. Przygotowanie: 30g ulubionej kawy, mielenie na 22 klikach Comandante (klasycznie u nas 26), 100g lodu, 100g owoców mrożonych, 300 g wody w temperaturze 98℃. Lód i owoce dajemy do serwera. Kawę parzymy wg przepisu bazowego na dripa na lodzie. Daj znać jak smakuje! Będzie nam ogromnie miło, jak podzielisz się efektem w Social Mediach i oznaczysz nas! Zmroźmy to lato. :) S.

Zobacz produkty

  • Peru Chacra
    Peru Chacra
    Peru Chacra
    Cena regularna
    49,00 zł
    Cena regularna
    Cena promocyjna
    49,00 zł
    Dodaj do koszyka
    WYSYŁKA 7.05
  • Kostaryka El Mango Anaerobic
    Kostaryka El Mango Anaerobic
    Kostaryka El Mango Anaerobic
    Cena regularna
    69,00 zł
    Cena regularna
    Cena promocyjna
    69,00 zł
    Dodaj do koszyka
    WYSYŁKA 7.05
  • Karafka do cold brew
    Karafka do cold brew
    Karafka do cold brew
    Cena regularna
    150,00 zł
    Cena regularna
    Cena promocyjna
    150,00 zł
    NOWOŚĆ
  • FLOW Cold Brew
    FLOW Cold Brew
    FLOW Cold Brew
    Cena regularna
    45,00 zł 129,00 zł
    Cena regularna
    Cena promocyjna
    45,00 zł 129,00 zł
    WYSYŁKA 7.05