Do pierwszego Cuppingowego Starcia pozostał zaledwie jeden dzień - już w niedzielę, po raz pierwszy w takiej formule, spotkamy się w warszawskiej kawiarni Balance Specialty Coffee. Frekwencja zapowiada się doskonale, z czego bardzo się cieszymy! A ponieważ już wszystkie palarnie kawy dostarczyły nam ziarna, stworzyliśmy więc kategorie, w których odbędą się cuppingi. I tak kawy z polskich palarni zostały podzielone na 4 następująco partie: Etiopia Natural, Etiopia Washed, Afryka oraz Ameryka Południowa i Ameryka Centralna. Każdą z grup przedstawiamy poniżej.
Etiopia Natural
- Etiopia Diima z palarni Story Coffee Roasters;
- Etiopia Guji z palarni Cavallo;
- Etiopia Guji Mormora z palarni Hard Beans Coffee Roasters;
- Etiopia Guji Mormora z palarni Java Coffee;
- Etiopia Aricha Yirgacheffe z palarni Synestezja;
Etiopia Washed
- Etiopia Kelloo z palarni Story Coffee Roasters;
- Etiopia Washed z palarni Cavallo;
- Etiopia Wonago Yirgacheffe z palarni Hard Beans Coffee Roasters;
- Etiopia Limu Kossa z palarni Coffee Proficiency;
- Etiopia Keheli z palarni Coffeelab;
- Etiopia Chelelektu z palarni Coffee Republic;
Afryka
- Rwanda Macuba z palarni Kaffe 2009;
- Burundi Yandaro CWS Greenco z palarni Kaffe 2009;
- Kenia Kii z palarni Kaffe 2009;
- Burudni Kayanza Kiboko z palarni Coffeelab;
- Kenia Kiambu z palarni Coffeelab;
- Kenia Nyawira z palarni Coffee Proficiency;
- Kenia Mithuti AA Nyeri z palarni Hard Beans Coffee Roasters;
- Kenia EMBU Kiinii AA+ z palarni Synestezja;
- Kenia KII AA+ (microlot) z palarni Coffee Republic;
Ameryka Południowa i Ameryka Centralna
- Kolumbia Finca el Arroyo z palarni Story Coffee Roasters;
- Salwador El Divisadero (honey) z palarni Synestezja;
- Salwador Pena Redonda z palarni Synestezja;
- Kostaryka Las Lajas z palarni Coffee Proficiency;
- Kostaryka Auguilera Bros z palarni Cavallo;
- Honduras z palarni Java Coffee;
- Kostaryka San Luis z palarni Coffee Republic;
Pierwotnie zakładaliśmy, że ziarna podzielimy na 4 kategorie, ale wg innych kryteriów. Jednak znając już całą paletę otrzymanych kawek, zdecydowaliśmy utworzyć 4 grupy, jak wyżej opisaliśmy.
Jesteśmy bardzo ciekawi przebiegu wydarzenia, jak i samej organizacji. Przyznajemy się, że może to dla nas, jak i dla kawiarni, być całkiem spore wyzwanie. Mamy nadzieję, że spotkamy się niedzielę. Po spotkaniu będziemy oczekiwali od Was feedbacku! Zabierajcie łyżki i do zobaczenia!
Ekipa Balance Specialty Coffee i Coffee Plant! P.S. Jeżeli przyjedziecie samochodem to możecie mieć problem z zaparkowaniem w najbliższej okolicy kawiarni. Pamiętajcie o tym!