fbpx

Trochę historii

Wynalazca i chemik niemieckiego pochodzenia, Peter Schlumbohm, na początku lat ’40. XX wieku w Nowym Jorku, postanawia stworzyć i opatentować urządzenie filtrujące do kawy. Efektem jego działań jest Chemex Coffeemaker. Wynalazek okazał się prawdziwą ikoną świata kawy i nie tylko. Kilkanaście lat później uznano go za najlepiej zaprojektowane urządzenie sztuki współczesnej i trafił na wystawę w MoMA jako eksponat sztuki użytkowej. Zaparzacz do tej pory bije rekordy popularności i nadal jest produkowany przez firmę Chemex Corporation, z siedzibą w amerykańskim mieście Chicopee.

 

Co w nim jest takiego wyjątkowego?

Dzięki swojej prostej i czystej formie szklanej klepsydry, otulonej drewnianym kołnierzem, przewiązanym rzemykiem jest wyjątkowo piękny i designerski. Fani Chemexa mogą wybierać również pomiędzy rozmiarami 3/6/8 oz czy wersję ze szklanym uchem. Każdą sztukę zdobi “pępek”, który wyznacza środek pojemności naczynia.

Chemex – ikona kina

 

O niezaprzeczalnym sukcesie wynalazku P. Schlumbohma świadczy również częste pojawianie się Chemexa na dużych ekranach. O swoim zamiłowaniu do niego opowiada Paul Newman ( “Ruchomy cel”), Mia Farrow (“Dziecko Rosemary”) i Doris Day (“Telefon towarzyski”),  zaparzała go Christina Aguilera w “Burlesce” i był częstym gościem na spotkaniach “Przyjaciół”. Jako fanka jego designu, zawsze, gdy pojawia się w kadrze filmu wywołuje u mnie mały dreszczyk. 🙂

Kino, kinem, sam Barack Obama wyposażył Biały Dom w kilka egzemplarzy !B.Obama Twitter

Jak smakuje kawa parzona w Chemexie?

Jest lekka, czysta, pozbawiona defektów smakowych wynikających z nierównomiernie zmielonych ziaren kawy. Wynika to ze specjalnie opracowanych filtrów, które maja grubszą strukturę i wiele warstw, które zabierają drobne cząsteczki kawy i oczyszczając ją dodatkowo z tłuszczy. Warto pamiętać, że mimo lekkości i herbacianego body, kawa parzona w chemexie jest bogata w kofeinę więc pobudza bardziej niż espresso czy puszka coca-coli. 🙂

Parzymy kawę!

Składanie filtra

Co ma wspólnego sztuka origami, chemia i matematyka z parzeniem kawy w chemexie? A no sporo…

Przeczytaj także  Espresso - warsztaty kawowe w FORUM

Origami potrzebujemy do złożenia filtra – najlepszy efekt parzenia osiągniemy gdy filtr będzie miał 3 warstwy po dwóch przeciwległych stronach… brzmi trudno ale takie nie jest. 🙂

Wersja łatwiejsza:

 

Wersja trudniejsza:

Oczywiście możemy zastosować jeszcze łatwiejszą wersję w dwóch krokach i zostawić 3-warstwy na połowie filtra i 1-warstwę po drugiej stronie. Ale nie byłoby takiej zabawy. 🙂

Wazon? czemu nie!

Przejdźmy do jego głównego zastosowania (nie mówię tu o funkcji wazonu na kwiaty :)) czyli parzenia kawy.

(…ale prawda, że wygląda cudnie?)

Lista potrzebnych narzędzi:

  • chemex
  • filtr
  • kawę ziarnistą lub mieloną
  • młynek (jeżeli ziarnistą)
  • wagę
  • czajnik
  • wodę

Teraz odrobina teorii.

Sugerujemy przyjąć gramaturę kawy 6 g na 100 ml wody – grubo mielona (na kryształki cukru mniej więcej).

Woda – najlepiej nisko zmineralizowana (przyp. pisaliśmy o tym TUTAJ), o temperaturze 92-98`C – im jaśniej palona kawa tym wyższa temperatura. (kawy mamy fajne TUTAJ!)

Krok po kroku

Chemex jest o tyle fajną metodą, że na raz można zaparzyć nawet 1000 ml kawy!* My zaparzymy 500 ml w 6 oz Chemexie.

  1. Wstawiamy wodę na kawę 🙂
  2. W międzyczasie pobieramy 1 filtr do Chemexa i ćwiczymy sztukę origami wg powyższych wskazówek. Wkładamy do chemexa.
  3. Odważamy odpowiednią ilość kawy, u nas 30 g
  4. Mielimy dość grubo (w zależności od młynka mogą być różne ustawienia, ma być 1/3 grubiej niż do dripa, pomocne?) Napisz do nas jaki masz młynek sprawdzimy dokładnie.
  5. Gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę zalewamy wstępnie filtr około 100ml wody – by oczyścić go z papierowych drobinek i przy okazji ogrzać naczynie – następnie WYLEWAMY! o tym nie zapomnijmy, o co łatwo rano przed kawą 🙂
  6. Wsypujemy odmierzoną, zmieloną kawę  i tarujemy wagę by wskazywała zero  – około 3 czubate łyżki kawy jeżeli nie używamy wagi 🙂
*w zależności od rozmiaru naczynia.

Teraz troszkę matematyki…. włączamy timer i zalewamy:

1 zalanie:  woda x3 względem gramatury kawy – u nas 90 g (3 x 30 g)- zostawiamy do 40 sek.

Przeczytaj także  Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie

2 zalanie: powtarzamy wcześniejszą gramaturę wody – u nas 90 g (waga wskazuje 180 g) – zostawiamy do 1:10 min.

 

3 zalanie: dublujemy dotychczasową ilość wody – u nas 180 g (waga wskazuje 360 g) – zostawiamy do 2:00min.

4 zalanie: uzupełniamy brakującą ilość wody – u nas 140 g (waga wskazuje 500 g) – jeżeli kawa została zmielona na odpowiednią grubość, całość powinna się przelać do 4:00 min*

*składanie filtra metodą origami, pozwala  na przyspieszenie ekstracji kawy poprzez wyśrodkowanie “skrzydełek” filtra, dzięki czemu nie przeparzymy kawy. 

Usuwamy filtr z chemexa i rozlewamy kawę do czarek (mamy fajne TUTAJ).

 

SMACZNEGO!

S.

 

Koszyk

close-link

Zaloguj się

Zarejestruj się
Powrót do góry