FLORØ by COFFEE PLANT
To, że są najwyższej jakości i eko już zapewne wiesz (na przykład stąd). Dlaczego jeszcze kapsułki FLORØ to super rozwiązanie?
Na jednej z kawowych grup przeczytaliśmy dziś post osoby, która chciałaby zgłębić sensorycznie świat kawy i w sumie pomyśleliśmy, że dlaczego nie zacząć tej przygody od kapsułek?
Tyle plusów!
- Mała inwestycja w sprzęt – ceny podstawowych ekspresów do kapsułek z systemem Nespresso® zaczynają się już od 239 zł.
- Małe opakowania to wiele możliwości – nie wiesz jaki smak wybrać? FLORØ to aż 6 różnych naturalnych profili sensorycznych w bardzo dobrej cenie!
- Kawa komercyjna vs. kawa specialty – wybierz transparentność! Zdawkowa informacja „100% Arabika” nic nie mówi o kawie, bo samych odmian Arabiki są dziesiątki! Wybierz produkt świadomie, wiedząc, że Farmerzy są odpowiednio wynagradzani za swoją pracę, a ziarno, które zaparzysz, jest bez defektów, świeże i odpowiednio wypalone – co bezpośrednio wpłynie na Twoje samopoczucie!
- Oszczędność czasu, wygoda i powtarzalność, a to wszystko bez bałaganu! Wybierz smak FLORØ, zaparz kapsułkę, wyrzuć ją do odpadów BIO i ciesz się smakiem kawy! Ekspres kapsułkowy nie wymaga codziennej konserwacji, jednak nie wolno zapominać o jego systematycznym odkamienianiu.
- Powtarzalne espresso i bogate możliwości tworzenia napojów kawowych na bazie kapsułek FLORØ! Już wkrótce wpis na naszym blogu.
Zachęcony_a? Czytaj dalej!
Co Mistrzyni Świata Barista i Coffee In Good Spirits – Agnieszka Rojewska, uważa na temat kapsułek?
Fragment wywiadu dla portalu GAZETA.PL, zaraz po zdobyciu Mistrzostwa w kategorii CIGS w 2022 roku w Mediolanie:
Ola Długołęcka: Czy na myśl o kapsułkach z kawą twoje oczy zachodzą mgłą wściekłości?Agnieszka Rojewska: Uważam, że jest to rewelacyjny wynalazek. Najgorsze, co spotkało kawę, to człowiek. Kiedy kupujesz butelkę wina, dostajesz gotowy produkt, otwierasz, wlewasz do kieliszka i pijesz. Kawa jest półproduktem – możesz kupić najdroższe ziarna, ale dasz radę zepsuć je wodą, parzeniem, przechowywaniem czy brudnym ekspresem. (...) Kapsułka rozwiązała ten problem. Ktoś wybrał kawę o konkretnych walorach smakowych, zmielił jej odpowiednią ilość. Są kapsułki speciality ze szlachetną kawą najwyższej jakości. Tutaj rzeczywiście wystarczy nacisnąć guzik i można uzyskać za każdym razem ten sam efekt. (...) Kapsułki są dla Kowalskiego – smakują większości ludzi, którzy oczekują powtarzalnego, lubianego smaku. Jeśli ktoś całe życie pije zielonego Jacobsa i spróbuje kawy speciality, to będzie to dla niego przeskok smakowy. (...)
I jak się tu nie zgodzić? Bardzo długo pracowaliśmy nad smakiem naszych kapsułek. Mieliśmy ogromne oczekiwania, bo przetestowaliśmy niemal wszystkie dostępne na rynku kapsułki – od tych popularnych dostępnych w marketach, do tych naprawdę niszowych. Kawa to nasza ogromna pasja, dlatego stworzenie przeciętnego produktu, a zdążyliśmy się przekonać, że przeciętnych i złej jakości kapsułek na rynku jest już wiele, nie wchodziło w rachubę! Po drodze spotykało nas wiele trudności, ale FLORØ to spełnienie wszystkich naszych wymagań! Agnieszka dodaje bardzo istotną kwestię w cytowanym wywiadzie, którą nam się udało rozwiązać.
(...) Minusem jest ekologiczny aspekt tego rozwiązania, chociaż aluminiowe kapsułki można recyklingować, o ile konsument będzie chętny oddawać je do przetworzenia. (...)
FLORØ to rozwiązanie bezkompromisowe i ekologiczne! Przeczytaj dane OK compost HOME.
Cały wywiad z Agnieszką Rojewską jest do przeczytania TUTAJ.
Jak smakują kapsułki FLORØ?
Dobór ziaren do kapsułek FLORØ nie jest przypadkowy! Naszym celem stało się stworzenie produktu o bezkompromisowej jakości, w zgodzie z naszymi wartościami i smakiem. Nasze eko kapsułki łączą świadome podejście plantatorów, od których kupujemy zielone ziarna kawy, z naszą misją, czego owocem jest właśnie FLORØ.
Eko kapsułki wypełnione kawą specialty prosto z Ameryki Centralnej
Honduras Capucas to mieszanka arabik Catuai, Caturra i Pacas, uprawianych w sposób organiczny na wysokości 1100-1300 m n.p.m. w regionie Copan. Wiśnie po zebraniu zostały poddane obróbce mytej, a następnie zostały wysuszone na słońcu do uzyskania 13% wilgotności. Dzięki mocniejszemu paleniu uzyskaliśmy wyraźną dżemową słodycz, zachowując czekoladowo-orzechowy aromat z niską kwasowością.
Eko kapsułki dla fanów charakteru kaw Nespresso®
Eko kapsułki Espresso Intense skrywają w sobie aż 5,7 grama kawy pochodzącej z Hondurasu i Indii. Celem poszukiwań odpowiedniej proporcji ziaren gatunków arabiki i robusty było uzyskanie kawy całkowicie pozbawionej kwasowości i o mocnym charakterze. Z kapsułki Espresso Intense uzyskasz intensywną kawę o gładkim body. W profilu sensorycznym odkryjesz naturalny smak prażonego orzecha, ciemnej czekolady i migdałów. Na koniec towarzyszyć Ci będzie długi gorzki posmak.
Eko kapsułki wypełnione kawą specialty prosto z Ameryki Południowej
Kolumbia Timana to mieszanka odmian botanicznych arabik Caturra, Castillo oraz Colombia. Pochodzi z bardzo popularnego regionu kawowego Huila, z okolic miasteczka Timana. Wybrana przez nas kawa rośnie między 1200-2200 m n.p.m. Kolumbia Timana została poddana obróbce mytej, co w tym regionie stanowi zdecydowaną większość produkcji. W naturalnym profilu sensorycznym poczujesz smak mlecznej czekolady, toffi i jabłka. Kawa jest bardzo słodka i o niskiej kwasowości.
Eko kapsułki wypełnione kawą specialty prosto z Ameryki Centralnej
Meksyk Berilo to mieszanka organicznych arabik Catuai, Caturra i Bourbon, zbieranych i sortowanych ręcznie na wysokości 1100-1250 m n.p.m. w regionie Chiapas. Owoce kawy mają gęste i twarde ziarna, w których kryją więcej smaku i aromatu. Zaraz po zbiorach zostały poddane obróbce mytej. Kawę z farmy Berilo cechuje wysoki balans i aksamitna tekstura. W naturalnym profilu sensorycznym poczujesz smak praliny czekoladowej, wanilii i cukru trzcinowego.
Eko kapsułki wypełnione kawą specialty prosto z Azji
Eko kapsułki Indie Little Flower skrywają w sobie 5,7 grama kawy specialty z indyjskiego regionu Chikmagalur. 100% arabika odmiany Kent rośnie w zacienieniu drzew, które chronią glebę przed erozją oraz wzbogacają ją w składniki mineralne. Obrobione na mokro, a później wysuszone na słońcu ziarna cechuje wysoka intensywność oraz słodycz. Naturalny smak kawy o nutach orzechów, herbaty i czekolady trafi w gust osób, które lubią kawy o niskiej kwasowości.
Eko kapsułki wypełnione kawą specialty prosto z Ameryki
Eko kapsułki Espresso Blend skrywają w sobie aż 5,7 grama kawy specialty pochodzącej z Ameryki Środkowej i Południowej. Celem poszukiwań odpowiedniej proporcji ziaren było uzyskanie kawy maksymalnie zbalansowanej o podobnym poziomie słodyczy i kwasowości. Z kapsułki Espresso Blend uzyskasz kawę o gładkim body, zbalansowanym smaku z nutami kakao, orzechów i czekolady. Na koniec towarzyszyć Ci będzie długi, słodki posmak.
Sprawdź wyniki testów innych kapsułek dostępnych na rynku
Przy tworzeniu naszego idealnego produktu jakim są kapsułki FLORØ, przetestowaliśmy większość dostępnych na rynku. Od komercyjnych, po te wypełnione kawą specialty, które powinny być nam najbliższe. Czy tak rzeczywiście było? Zapoznaj się z naszymi wnioskami, a jeżeli sam_a próbowałeś_aś to daj nam znać jakie są Twoje odczucia. 🤔Pozdrowienia znad kawy, S.Kapsułki do Nespresso – kompostowalne Halo Coffee
Kawa w kapsułkach – Colonna Coffee do Nespresso
Kawa w kapsułkach – Jacobs do Nespresso
Kawa w kapsułkach – Starbucks do Nespresso
Kawa w kapsułkach – testujemy Nespresso 1, part 2 oraz podsumowanie.