hard beans - kawa - coffee plant

Hard Beans Coffee Roasters - nowa palarnia w Opolu

Hard Beans Coffee Roasters to nowy projekt właściciela opolskiej Kofeiny. Czy palarnia również okaże się sukcesem na miarę kawiarni?

Opolska Kofeina to dość znane miejsce na kawowej mapie polski. To również kawiarnia, w której po raz pierwszy, wiele lat temu, miałem okazję spróbować kawy specialty. Jakiś czas temu, podczas nieco sentymentalnej wizyty, udało nam się złapać na chwilę właściciela i porozmawiać o jego nowym projekcie - mowa o Hard Beans Coffee Roasters. Nowa palarnia ma zostać uruchomiona jeszcze w tym roku. Artur z przekonaniem stwierdził, że w 2017 będzie można spróbować ziaren z nowej opolskiej palarni.


Palarnia to pomysł sprzed kilku lat

Początek rozmowy naturalnie rozpoczął się od pytania o źródło idei. Okazało się, że Artur już kilka lat temu myślał, jak dalej rozwijać swój kawowy biznes. "Drogi rozwoju były dwie: albo otwieramy kolejne kawiarnie, albo uruchamiamy palarnię. Ta druga opcja wydawała się ciekawsza i, z biznesowego punktu widzenia, lepsza". Jeden ze współwłaścicieli Hard Beans wspomniał także o jedynej działającej w okolicy palarni kawy, która delikatnie mówiąc nie sprzedaje najlepszego produktu. A mimo to, cieszy się w okolicy Opola całkiem sporą popularnością.

Ale właściciel opolskiej Kofeiny nie zamierza prowadzić lokalnego biznesu. "Jesteśmy w kawowej branży już mocno rozpoznawalni i mamy sporo zagranicznych kontaktów, które zamierzamy wykorzystać. Hard Beans Coffee Roasters ma z założenia być marką globalną", co nie oznacza, że zrezygnują z lokalnych pośredników. Sama idea wyjścia poza granice Polski jest przecież bardzo dobra. Właściwie dlaczego Niemcy, Norwegowie, czy chociażby Włosi, nie mieliby kupować dobrego polskiego produktu?

Hard Beans Coffee Roasters?

Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że skoro marka opolskiej Kofeiny jest tak bardzo rozpoznawalna, to dlaczego palarnia będzie się nazywała Hard Beans? Powód jest właściwie prozaiczny. "Kofeina to nazwa własna i nie da się jej zastrzec. Dlatego musieliśmy poszukać czegoś innego. Ostatecznie wymyśliliśmy Hard Beans". Artur mówił, że wymyślanie nazwy nie było łatwym zadaniem i proces ten trwał właściwie kilka miesięcy, ale efekt "wszystkim nam się podoba". Poza tym wystarczy wpisać nazwę Kofeina w internetowej wyszukiwarce, a okaże się, że lokali o takiej nazwie w Polsce jest przynajmniej kilkanaście.

Jednak budowanie globalnej marki nie polega tylko na wymyśleniu międzynarodowej nazwy. Artur pokazywał na m.in. projekty opakowań, logo, czy prezentację promocyjną. Możemy Wam zdradzić, że palarnia będzie bardzo przemyślana, a dbałość o szczegóły będzie na najwyższym poziomie. Na światowym poziomie. I jak tu nie oczekiwać sukcesu?

Działalność

Wiadomo już, że dyrektorem całego przedsięwzięcia i głównym roasterem (mam nadzieję, że tu niczego nie pomieszałem... ;)) będzie Krzysztof Barabosz. Dotychczasowy manager opolskiej Kofeiny, trener i kawowy wodzirej (patrz notka dla blogu Coffeedesk :)). W ofercie palarni na stałe będzie znajdowało się kilka blendów palonych pod espresso oraz kilka kaw jednorodnych przeznaczonych do parzenia metodami przelewowymi.


Na samym początku działalności dostawcą surowego ziarna będzie jeden z polskich importerów, ale później Hard Beans Coffee Roasters chce poszukiwać ciekawych ziaren właściwie na całym świecie. "Na samym początku kawę chcemy kupować od polskich dostawców, ale nasze międzynarodowe kontakty umożliwiają nam robienie zakupów właściwie na całym świecie".

Sposób dystrybucji kawy nie jest wielką tajemnicą. "Oczywiście naszą kawę będzie można kupić w kawiarni, ale pojawi się one także na półkach internetowych sklepów". Co nie oznacza oczywiście, że od przyszłego roku na półkach w Kofeinie będziemy mogli dostrzec tylko Hard Beans, chociaż Artur nie ukrywał, że będzie się starała promować własną markę, jak tylko się da - i trudno właściwie się temu dziwić. Tym bardziej jeżeli produkt będzie wysokiej jakości.

Kiedy pierwsze ziarna?

Hard Beans Coffee Roasters ma zostać uruchomiona jeszcze w 2017 roku i wiele wskazuje na to, że tak się stanie. Już 2-3 grudnia w siedzibie palarni będzie miało miejsce wielkie otwarcie przy okazji finału Pro-Infuzji Ligi Baristów. Wówczas najlepsi młodzi bariści zmierzą się w konkurencji Latte Artu oraz Cup Tastingu. Wtedy również będzie można dostać pierwsze ziarna spod loga Hard Beans Coffee Roasters.

Osobiście trzymamy kciuki za sukces Artura i jego ekipy. Mamy nadzieję, że jeszcze w tym roku uda nam się przetestować pierwsze opolskie wypały. Naszym zdaniem palarnia ma wielkie szanse by stać się jedną z ważniejszych na polskim rynku i zdobyć rozpoznawalność na arenie europejskiej. Trzymajcie kciuki by się im udało!

Szymon.

Skomentuj

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.