Symbol doskonałości i dostatkuWielkanoc tuż tuż. Przed nami porządki, mycie okien, zakupy, malowanie pisanek, dekoracje… Na stole nie może zabraknąć świątecznej babki! Stała się ona symbolem nadchodzących świąt, a od powstania pierwszego przepisu w XIX wieku zmieniano go setki razy w zależności od regionu i tradycji. Babka wielkanocna jest symbolem:
Czego potrzebujesz?Potrzebne narzędzia:
To co, zaczynamy?
Pierwszy etap za nami. Łatwizna, prawda? Drugi etap to rozdzielenie przygotowanego ciasta na dwie równe porcje. Do jednej dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z jednej cytryny i sok z połowy cytryny. Lekko mieszamy by nie stracić lekkości ubitej piany. Do drugiej części ciasta wlewamy espresso, dodajemy zmieloną kawę i kakao. Lekko mieszamy by nie stracić lekkości ubitej piany.Gotowe? Ostatni etap jest najbardziej kreatywny! W dowolny sposób połącz oba ciasta tak by w efekcie stworzyły dwukolorową zebrę – nie mieszaj ich zbyt mocno ze sobą. Możesz użyć widelca do stworzenia fantazyjnego wzoru. Mamy to? Włóż babkę do piekarnika nagrzanego do 180°C grzanie góra-dół. Po 45 min. pieczenia sprawdź czy wbita w środek babki wykałaczka szaszłykowa jest sucha, czy ciasto potrzebuje jeszcze chwili na dopieczenie się. Gdy patyczek po wbiciu w środek jest suchy, wyciągnij babkę z piekarnika i odstaw do ostudzenia.DekoruJEMY!Co do dekoracji – daj się ponieść fantazji! Możesz posypać babkę cukrem pudrem, polać czekoladą, przygotować lukier z naszego przepisu (w tym celu utrzyj podane składniki na gładką masę i wylej na ostudzoną babkę). Możesz również posypać czym tylko zapragniesz. Koniecznie podaj z kawą. :) SMACZNEGO! S. |