Symbol doskonałości i dostatku
Wielkanoc tuż tuż. Przed nami porządki, mycie okien, zakupy, malowanie pisanek, dekoracje… Na stole nie może zabraknąć świątecznej babki! Stała się ona symbolem nadchodzących świąt, a od powstania pierwszego przepisu w XIX wieku zmieniano go setki razy w zależności od regionu i tradycji.
Babka wielkanocna jest symbolem:
- doskonałości,
- dostatku,
- przemienienia czegoś prostego w coś nadzwyczajnego,
- i wzrastania wiary, nadziei i miłości.
Dlatego zawsze gości na wielkanocnym stole.
Dziś przedstawiamy naszą (kawową) wersję! Maksymalnie uproszczoną, wzmocnioną aromatycznym espresso z cytrynowym twistem. Musisz wypróbować w te święta!

Czego potrzebujesz?
Potrzebne narzędzia:
- szczypta chęci
- 20 minut wolnego czasu
- gorący piekarnik (180°C – grzanie góra dół)
- dowolna foremka, mikser, szpatułka, waga, zaparzacz do kawy
Lista składników:
- 5 jajek
- 200 g drobnego cukru
- 200 g masła
- 240 g mąki ziemniaczanej
- 40 g budyniu waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Do cytrynowej części dodatkowo:
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 cytryna
Do kawowej części dodatkowo:
Lukier:
- 150 g przesianego cukru pudru
- 10 ml wrzątku
- 30 ml soku z cytryny
Do posmarowania formy użyjemy troszkę masła i garstkę bułki tartej.
To co, zaczynamy?
- Żółtka ucieramy z cukrem, do białości i rozpuszczenia cukru (w zależności od użytej marki, mogą pozostać grudki – jeśli tak, nic się nie stanie).
- Wlewamy ostudzone, rozpuszczone masło, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
- Wsypujemy budyń, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, miksujemy na wolnych obrotach aż do połączenia składników.
- W osobnej suchej misce miksujemy białka na sztywną pianę (w celu sprawdzenia można odwrócić miskę do góry nogami – niekoniecznie nad swoją głową 😎).
- Masę z żółtek mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z białkami, dodając je w dwóch turach.
Pierwszy etap za nami. Łatwizna, prawda?
Drugi etap to rozdzielenie przygotowanego ciasta na dwie równe porcje.
Do jednej dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z jednej cytryny i sok z połowy cytryny. Lekko mieszamy by nie stracić lekkości ubitej piany.
Do drugiej części ciasta wlewamy espresso, dodajemy zmieloną kawę i kakao. Lekko mieszamy by nie stracić lekkości ubitej piany.
Gotowe?
Ostatni etap jest najbardziej kreatywny! W dowolny sposób połącz oba ciasta tak by w efekcie stworzyły dwukolorową zebrę – nie mieszaj ich zbyt mocno ze sobą. Możesz użyć widelca do stworzenia fantazyjnego wzoru. Mamy to?
Włóż babkę do piekarnika nagrzanego do 180°C grzanie góra-dół. Po 45 min. pieczenia sprawdź czy wbita w środek babki wykałaczka szaszłykowa jest sucha, czy ciasto potrzebuje jeszcze chwili na dopieczenie się. Gdy patyczek po wbiciu w środek jest suchy, wyciągnij babkę z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
DekoruJEMY!
Co do dekoracji – daj się ponieść fantazji!
Możesz posypać babkę cukrem pudrem, polać czekoladą, przygotować lukier z naszego przepisu (w tym celu utrzyj podane składniki na gładką masę i wylej na ostudzoną babkę). Możesz również posypać czym tylko zapragniesz.
Koniecznie podaj z kawą. :)
SMACZNEGO!
S.
|