Babka Wielkanocna z kawą i cytryną

Babka Wielkanocna z kawą i cytryną

Symbol doskonałości i dostatku

Wielkanoc tuż tuż. Przed nami porządki, mycie okien, zakupy, malowanie pisanek, dekoracje… Na stole nie może zabraknąć świątecznej babki! Stała się ona symbolem nadchodzących świąt, a od powstania pierwszego przepisu w XIX wieku zmieniano go setki razy w zależności od regionu i tradycji. BABKA WIELKANOCNA COFFEE PLANT Babka wielkanocna jest symbolem:
  • doskonałości,
  • dostatku,
  • przemienienia czegoś prostego w coś nadzwyczajnego,
  • i wzrastania wiary, nadziei i miłości.
Dlatego zawsze gości na wielkanocnym stole. Dziś przedstawiamy naszą (kawową) wersję! Maksymalnie uproszczoną, wzmocnioną aromatycznym espresso z cytrynowym twistem. Musisz wypróbować w te święta!

BABKA WIELKANOCNA COFFEE PLANT

Czego potrzebujesz?

Potrzebne narzędzia:
  • szczypta chęci
  • 20 minut wolnego czasu
  • gorący piekarnik (180°C – grzanie góra dół)
  • dowolna foremka, mikser, szpatułka, waga, zaparzacz do kawy
Lista składników:
  • 5 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g masła
  • 240 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g budyniu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Do cytrynowej części dodatkowo:
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 cytryna
Do kawowej części dodatkowo:
  • Acidity is not a crime – podwójne ristretto (max. 50 ml – ostudzone do temperatury pokojowej) + łyżka zmielonej Rwandy
  • łyżka ciemnego kakao
Lukier:
  • 150 g przesianego cukru pudru
  • 10 ml wrzątku
  • 30 ml soku z cytryny
Do posmarowania formy użyjemy troszkę masła i garstkę bułki tartej. BABKA WIELKANOCNA COFFEE PLANT

To co, zaczynamy?

  1. Żółtka ucieramy z cukrem, do białości i rozpuszczenia cukru (w zależności od użytej marki, mogą pozostać grudki – jeśli tak, nic się nie stanie).
  2. Wlewamy ostudzone, rozpuszczone masło, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
  3. Wsypujemy budyń, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, miksujemy na wolnych obrotach aż do połączenia składników.
  4. W osobnej suchej misce miksujemy białka na sztywną pianę (w celu sprawdzenia można odwrócić miskę do góry nogami – niekoniecznie nad swoją głową 😎).
  5. Masę z żółtek mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z białkami, dodając je w dwóch turach.

Pierwszy etap za nami. Łatwizna, prawda?

Drugi etap to rozdzielenie przygotowanego ciasta na dwie równe porcje. BABKA WIELKANOCNA COFFEE PLANT Do jednej dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z jednej cytryny i sok z połowy cytryny. Lekko mieszamy by nie stracić lekkości ubitej piany. Do drugiej części ciasta wlewamy espresso, dodajemy zmieloną kawę i kakao. Lekko mieszamy by nie stracić lekkości ubitej piany.

Gotowe?

Ostatni etap jest najbardziej kreatywny! W dowolny sposób połącz oba ciasta tak by w efekcie stworzyły dwukolorową zebrę – nie mieszaj ich zbyt mocno ze sobą. Możesz użyć widelca do stworzenia fantazyjnego wzoru. Mamy to? Włóż babkę do piekarnika nagrzanego do 180°C grzanie góra-dół. Po 45 min. pieczenia sprawdź czy wbita w środek babki wykałaczka szaszłykowa jest sucha, czy ciasto potrzebuje jeszcze chwili na dopieczenie się. Gdy patyczek po wbiciu w środek jest suchy, wyciągnij babkę z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

DekoruJEMY!

Co do dekoracji – daj się ponieść fantazji! Możesz posypać babkę cukrem pudrem, polać czekoladą, przygotować lukier z naszego przepisu (w tym celu utrzyj podane składniki na gładką masę i wylej na ostudzoną babkę). Możesz również posypać czym tylko zapragniesz. Koniecznie podaj z kawą. :) BABKA WIELKANOCNA COFFEE PLANT SMACZNEGO! S.

Skomentuj

Ta strona jest chroniona przez hCaptcha i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu hCaptcha.