Espresso i tonik – idealna para
Z czym kojarzy nam się tonik? Z napojem gazowanym o specyficznym, gorzkawym posmaku i z napojem, który często używany jest w drinkach alkoholowych. To wszystko trafne skojarzenia, ale jego charakterystyczny smak świetnie sprawdza się nie tylko w połączeniu z alkoholem, ale również z kawą – zwłaszcza taką, która pasuje do jego profilu smakowego.
Historia toniku
Początki toniku sięgają dość daleko w historii nowożytnej. W XVII wieku odkryto właściwości lecznicze chininy, którą pozyskuje się z kory chinowca. W tamtych czasach często dodawano substancje lecznicze do produktów codziennego użytku.
W XIX wieku pewien brytyjski oficer połączył chininę z wodą gazowaną, cytrusami i ginem. Tak powstał modny drink, popularny po dziś dzień. Obecnie używa się gotowego toniku, którego produkcja rozpoczęła się właśnie wtedy – dwa wieki temu.
Smak toniku a smak espresso
Współczesne toniki są dość ujednolicone pod względem architektury smaku. To słodzona woda gazowana z dodatkiem chininy i aromatów. Istnieją różne wersje smakowe, ale do przepisu na Tonik Espresso, który chcemy zaproponować, polecamy klasyczne, „czyste” toniki. Niektóre z nich mają delikatne, ubogacające smak nuty – czasem przypominają ananasa, innym razem mają ziołowy charakter. Takie toniki będą idealne do naszego espresso.
Espresso specialty ma strukturę smakową zbliżoną do toniku. Posiada kwasowość, naturalną słodycz i delikatnie gorzkawy posmak (cierpkość). Do poniższych przepisów sugerujemy użycie naszej kawy Kolumbia Finca Los Robles. Ziarno to przeszło obróbkę typu Washed, co sprawia, że kawa posiada przyjemną, klarowną kwasowość oraz bogaty, owocowy profil sensoryczny. W przypadku tej kawy można wyczuć nawet lekkie nuty czerwonego wina. To idealna kawa do toniku.
Tonik espresso na lodzie
Potrzebne składniki:
-
szklanka o pojemności ok. 200–250 ml
-
3–4 kostki lodu
-
100–150 ml toniku
-
plaster grejpfruta
-
espresso (polecamy przygotować je z Kolumbii Finca Los Robles)
Przygotowanie espresso
Zaparz kawę, używając 18 g kawy. Cały proces parzenia powinien trwać 30–33 sekundy, dlatego należy skalibrować młynek, aby uzyskać odpowiednią grubość mielenia. Ilość espresso (tzw. uzysk) powinna wynosić 38 g.
Do szklanki wrzuć dość gruby plaster grejpfruta, lekko go ugnieć, aby wyzwolić więcej aromatów. Następnie wrzuć 3–4 kostki lodu i zalej tonikiem, wypełniając około 80% objętości szklanki. Po zaparzeniu espresso warto je delikatnie wymieszać, ponieważ najwięcej smaku znajduje się na dnie. Na koniec powoli wlej espresso na kostki lodu. Gotowe!
Tonik espresso w kostkach – orzeźwiająca alternatywa
Jeśli szukasz czegoś naprawdę orzeźwiającego i innego niż klasyczne połączenie espresso z tonikiem, spróbuj wersji z mrożonym espresso. To pyszna, świeża propozycja, świetny zamiennik alkoholowych drinków i doskonała alternatywa dla klasycznego Tonik Espresso. Dzięki zamrożonym kostkom espresso, napój zyskuje na intensywności, a do tego smaki nie rozwadniają się tak szybko jak w przypadku kostek lodu.
Jak przygotować kostki espresso?
Zamroź wcześniej przygotowane espresso – trwa to dłużej niż w przypadku wody, ponieważ espresso jest gęstsze. Tak jak przy użyciu zwykłego lodu, dodaj plaster grejpfruta, a następnie wrzuć zamrożone kostki espresso (ilościowo odpowiadające jednemu uzyskowi, czyli 38 g) i zalej całość tonikiem.
Kolumbia Finca Los Robles to idealny wybór do Tonik Espresso. Jej owocowy profil świetnie współgra z kwasowością toniku. Jednocześnie czekoladowa słodycz kawy będzie wyraźnie wyczuwalna, a smak kawy nie zniknie w toniku.
Pro-tip
Warto, aby tonik miał nieco wyższą temperaturę niż standardowe 4–5 stopni Celsjusza. Optymalna temperatura to 7–10 stopni – napój będzie nadal chłodny, ale kostki espresso szybciej się rozpuszczą, wzbogacając smak.
Tomek