Na pewno chcesz kupować kawę, która będzie dla Ciebie odpowiednia. Czasami jednak możesz nie mieć pewności, co oznaczają niektóre informacje na etykiecie.
Zastanawiasz się, jak dany parametr wpłynie na smak Twojej kawy? Jeśli profil sensoryczny na etykiecie Cię satysfakcjonuje i spełnia Twoje oczekiwania, najprawdopodobniej będzie to udany zakup. Można jednak uczynić go bardziej pewnym i świadomym.
Niezależnie od tego, czy pijesz espresso, czy przelew, kawa powinna spełniać Twoje oczekiwania. Jeśli zastanawiasz się, jakie ziarno wybrać, ale ilość informacji na etykiecie Cię przytłacza, ten krótki poradnik na pewno pomoże Ci się w nich odnaleźć.
Etykieta – wskazówki
Przedstawiamy Ci kilka wskazówek, które pomogą Ci podjąć świadomą decyzję i rozpoznać, czy dane informacje będą dla Ciebie przydatne. Dzięki temu nie spędzisz zbyt wiele czasu na analizie, a skupisz się na przyjemności płynącej z wyboru odpowiedniego ziarna.
Zacznijmy od tego, jakie informacje na paczkach kaw są kluczowymi dla zrozumienia smaku.
Kraj pochodzenia
Kawa z każdego kontynentu posiada własny profil i charakterystykę. Kawy z Afryki często charakteryzują się owocowymi, herbacianymi nutami oraz profilem kwiatowym. Kawy z Ameryki Południowej są z reguły cięższe, z dominującymi nutami czekolady, orzechów i suszonych owoców. Ziarna z Ameryki Środkowej oferują bardziej złożony charakter – z jednej strony kwasowość, ale wciąż z rozpoznawalnymi cechami tego regionu.
ALE! To właśnie kolejne cechy, parametry decydują o tym kluczowym „ale”.
Obróbka
Obróbka ziarna – myta, suszona czy anaerobic – znacząco wpływa na jego charakter. Może nadawać kawie owocową słodycz, cytrusową kwasowość, a nawet posmak alkoholowy. Może być intensywna w aromacie lub subtelna, zniuansowana, wymagająca skupienia i dokładności w parzeniu. Obróbka nadaje ton i „głośność” kawie – to ona może zdecydować o pierwszym smaku i aromacie, który poczujesz.
Odmiana botaniczna
Jeśli masz wyjątkowo wrażliwe zmysły, możliwe, że nawet odmiana botaniczna (których jest bardzo wiele – znacznie więcej niż metod obróbki) będzie miała dla Ciebie znaczenie. Odmiany etiopskie mogą nadać kawie z Ameryki charakter afrykański. Większość odmian jest jednak kluczowa w procesie produkcji, więc warto zaufać producentowi w tej kwestii.
Zakupy to nie nauka
Wiedza o kawie jest ważna i wzbogaca doświadczenie. Dokładne pochodzenie oraz przejrzystość informacji o ziarnach to kwintesencja kawy specialty. Jednak informacje takie jak: wysokość upraw, punktacja SCA czy region (mimo, że niektórzy producenci mają dość rozpoznawalny charakter) nie są kluczowe do oceny, czy kawa spełni Twoje oczekiwania. Ważnym elementem przy zakupie, choć nie jest to stricte parametr, a raczej wskazówka na etykiecie, jest:
Profil sensoryczny
To prawdopodobnie najbardziej rzucająca się w oczy informacja na etykiecie. Profil smakowy określany jest przez palarnię, w naszym przypadku roastera i osoby, które zajmują się sensoryczną oceną kawy. Kawa smakuje w określony sposób nie dlatego, że producent czy eksporter próbują to narzucić, ale dlatego, że została wypróbowana i opisana także przez palarnię, już po wypaleniu.
Jeśli etykieta mówi, że ziarno jest wypalone ciemniej i opisuje smak jako orzechowy, czekoladowy, prawdopodobnie będzie ono lepsze do kaw mlecznych lub mocnego espresso. Ziarna do ekspresu ciśnieniowego z owocowymi, kwasowymi nutami wymagają większej wprawy lub skupienia przy parzeniu. Takie kawy mogą nadać kawowemu rytuałowi wyjątkowego charakteru.
Metoda na przelew i espresso
Mając świadomość informacji z etykiety, warto zadać sobie kilka pytań i przejść przez proces rozpoznawczy. Pomogą Ci w tym dwie kluczowe rzeczy.
Zaplecze
Dokładne rozeznanie we własnym zapleczu domowym. Może się zdarzyć, że masz ekspres automatyczny, który lepiej radzi sobie z prostszymi, klasycznymi kawami. Może być też tak, że posiadasz drogi, kolbowy ekspres, specjalistyczny młynek i zależy Ci na ich właściwym wykorzystaniu. Wtedy paleta kaw rozszerza się i można rozważyć kawy o bardziej wymagającym, nieoczywistym profilu, dużej kwasowości, rzadkiej obróbce.
Cel
Musisz zadać sobie pytanie – do czego użyjesz zakupionego ziarna? Czy kawa będzie pita codziennie, do śniadania, czy tylko od święta? Czy ma być klasyczną kawą, czy może rytuałem, którym można się pochwalić przed gośćmi? Spróbujemy pokazać Ci na przykładzie kawy z naszej palarni, że nie jest to trudne. Zobaczysz wtedy, jak łatwo poradzić sobie z wyborem innych ziaren i ich etykiet.
Sprawdźmy to w praktyce
Espresso
Cappuccino
Brazylia Mogiana, Honduras Marcala – to przykłady kaw z naszej oferty, które świetnie sprawdzą się jako baza do kaw mlecznych, takich jak cappuccino, flat white czy latte. Kawy o obróbce natural, mające dużo słodyczy i wypalone nieco ciemniej (co sugeruje opis kawy), zwiększą szansę na smaczną, słodką kawę. To bezpieczna opcja dla Ciebie i gości, którzy nie zawsze chcą być zaskakiwani nieprzyjemną dla nich kwasowością.
Przelew
Jeśli posiadasz jakiekolwiek narzędzia do ręcznego przelewania kawy (dripper, Aeropress, Origami), z pewnością poradzisz sobie z każdym ziarnem wypalonym jaśniej (pod metody przelewowe). Kluczową rolę w smaku odgrywa obróbka: anaerobic dla poszukujących ciekawych, rzadkich nut smakowych, washed z Ameryki dla tych, którzy szukają czegoś spokojnego z odpowiednią kwasowością, natural, gdy interesuje Cię złożona słodycz i konfiturowy charakter naparu.
Posiadacze ekspresów przelewowych, którzy mają mniej czasu na ręczne rytuały kawowe, na pewno będą zadowoleni z kaw-blendów z serii FLOW. Czym jest blend? To mieszanka ziaren w różnych proporcjach, które łatwo zaparzyć. Inne kraje, inne obróbki – ale dopasowane tak, by spełniały oczekiwania smakowe. Etykieta takiego blendu będzie zawierała mniej informacji, ponieważ palarnia wyręcza Cię w doszukiwaniu się parametrów smakowych, upraszczając tym samym analizę i wybór.