Upiecz z nami kawowe pierniczki
Święta tuż tuż. Warto nabrać trochę dystansu do otaczającego pośpiechu, gorączki zakupów, przygotowań i... upiec pierniczki! Bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne do wycinania kształtów i lukrowania. Do tego są z dodatkiem kawy! Po naszemu. :) wytrzymują do 5-ciu dni w zamknięciu więc spokojnie możesz upiec je już dziś.

MEGA PROSTE! Idealne do schrupania w nadchodzące Święta (lub przed), kruche z zewnątrz, miękkie w środku, z dodatkiem wysokojakościowej arabiki z Brazylii Chocolate Bomb, miodu i korzennych przypraw.
Dekorację zostawiamy już Twojej wyobraźni. ✨ Pierniki idealnie zachowują kształt, a ciasto się nie klei. Na choince też można powiesić, ale nie gwarantujemy, że elfy się nie skuszą i nie zjedzą. 🎄
Czego potrzebujesz?
Potrzebne narzędzia:
- szczypta chęci
- 15 minut wolnego czasu + tyle ile założysz do dekorowania ciasteczek. Uwaga! to mega relaksujące zajęcie. :)
- gorący piekarnik (180°C – grzanie góra dół)
- dowolne foremki, mikser, szpatułka, waga, wałek
Lista składników:
• 85 g masła w temp. pokojowej
• 90 g ciemnego cukru
• 100 g miodu lub melasy
• 1 duże żółtko
• 235 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki drobno zmielonej kawy CHOCOLATE BOMB
• 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
• 1 łyżka kakao
• 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
• można dodać dodatkowo inne korzenne przyprawy 1/2 łyżeczki. TAK JAK LUBISZ!

Dodatkowo: odrobina mąki do podsypania surowego ciasta
To co, zaczynamy?
-
Utrzyj miód, cukier, masło i kawę w mikserze do dokładnego wymieszania się składników. Dodaj żółtko – utrzyj ponownie.
-
Dalej ucierając dodaj przesiane suche składniki, aż ciasto się połączy.
- Wyjmij na blat i lekko zagnieć, oprószając delikatnie blat mąką.
- Rozwałkuj na grubość 5 mm i wytnij ulubione kształty. Piecz 12 minut w 170 stopniach (termoobieg).
- Odstaw do ostudzenia – pierniki po wyjęciu z piekarnika mogą wydawać się miękkie, ale spokojnie stwardnieją podczas stygnięcia.
DekoruJEMY pierniczki!
Co do dekoracji – daj się ponieść fantazji!
Możesz posypać ciastka cukrem pudrem, polać czekoladą, ozdobić lukrem lub poprostu zjeść. :)
P.S. Koniecznie podaj z kawą Chocolate Bomb. :)
Podziel się efektem w Social Mediach i oznacz nas! :)
S.
|