Pierniki kawowe na Święta

Pierniki kawowe na Święta

Upiecz z nami kawowe pierniczki

Święta tuż tuż. Warto nabrać trochę dystansu do otaczającego pośpiechu, gorączki zakupów, przygotowań i... upiec pierniczki! Bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne do wycinania kształtów i lukrowania. Do tego są z dodatkiem kawy! Po naszemu. :) wytrzymują do 5-ciu dni w zamknięciu więc spokojnie możesz upiec je już dziś.

MEGA PROSTE! Idealne do schrupania w nadchodzące Święta (lub przed), kruche z zewnątrz, miękkie w środku, z dodatkiem wysokojakościowej arabiki z Brazylii Chocolate Bomb, miodu i korzennych przypraw.

Dekorację zostawiamy już Twojej wyobraźni. ✨ Pierniki idealnie zachowują kształt, a ciasto się nie klei. Na choince też można powiesić, ale nie gwarantujemy, że elfy się nie skuszą i nie zjedzą. 🎄

Czego potrzebujesz?

Potrzebne narzędzia:
  • szczypta chęci
  • 15 minut wolnego czasu + tyle ile założysz do dekorowania ciasteczek. Uwaga! to mega relaksujące zajęcie. :)
  • gorący piekarnik (180°C – grzanie góra dół)
  • dowolne foremki, mikser, szpatułka, waga, wałek
Lista składników:

• 85 g masła w temp. pokojowej

• 90 g ciemnego cukru • 100 g miodu lub melasy • 1 duże żółtko • 235 g mąki • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki drobno zmielonej kawy CHOCOLATE BOMB • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu • 1 łyżka kakao • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu • można dodać dodatkowo inne korzenne przyprawy 1/2 łyżeczki. TAK JAK LUBISZ!

Dodatkowo: odrobina mąki do podsypania surowego ciasta

To co, zaczynamy?

  1. Utrzyj miód, cukier, masło i kawę w mikserze do dokładnego wymieszania się składników. Dodaj żółtko – utrzyj ponownie.

  2. Dalej ucierając dodaj przesiane suche składniki, aż ciasto się połączy.

  3. Wyjmij na blat i lekko zagnieć, oprószając delikatnie blat mąką.
  4. Rozwałkuj na grubość 5 mm i wytnij ulubione kształty. Piecz 12 minut w 170 stopniach (termoobieg).
  5. Odstaw do ostudzenia – pierniki po wyjęciu z piekarnika mogą wydawać się miękkie, ale spokojnie stwardnieją podczas stygnięcia.

DekoruJEMY pierniczki!

Co do dekoracji – daj się ponieść fantazji! Możesz posypać ciastka cukrem pudrem, polać czekoladą, ozdobić lukrem lub poprostu zjeść. :) P.S. Koniecznie podaj z kawą Chocolate Bomb. :) Podziel się efektem w Social Mediach i oznacz nas! :) S.

Skomentuj

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.