Cuppingowe Starcie #3 tym razem odbyło się w warszawskiej Czarnej Fali - kawiarni/palarni. Na miejscu każdy mógł posłuchać i zobaczyć na żywo proces palenia kawy. Tak było!
Cuppingowe Starcie #3 - polskie palarnie kawy specialty w warszawskiej Czarnej Fali!
Trzecią odsłonę naszych cuppingów udało nam się zorganizować w warszawskiej kawiarni Czarna Fala, zlokalizowanej w Forcie Mokotów. A ponieważ na miejscu stoją dwa piece do palenia kawy, chcieliśmy zrobić wszystko, aby uczestnicy mogli zobaczyć roasting na żywo. Na szczęście ekipy warszawskiej kawiarni nie musieliśmy zbyt długo przekonywać i z wielką przyjemnością zaprezentowali swój 5 kilogramowy piec i jego zalety.
Obawialiśmy się, że lokalizacja (w rozumieniu, że nie jest to centrum miasta), ograniczenia związane z maratonem i wspaniała pogoda zniechęcą warszawskich kawoszy. Jednak Facebook nie kłamał i na miejscu pojawiło się znowu około 50 osób. Zaczęliśmy chwilę po 13 od kilku słów wstępu po czym uczestnicy udali się w kierunku pieca, by przekonać się, jak to się dzieje, że zielone ziarenka kawowce zamieniają się w te pyszne napary.
Podczas, gdy Darek z Konradem prezentowali proces raostingu, my zalewaliśmy pierwszy stół. W sumie po kilkunastu minutach czarki były gotowe, a ziarenka wypalone. Zaczęliśmy próbowanie kaw z Ameryki Południowej i Ameryki Centralnej.
Zalanie nr 1 - Ameryka Południowa i Ameryka Centralna
W inaugurującej rundzie na stole pojawiło się w sumie 10 kaw, które podzieliliśmy na dwie grupy. W pierwszych pięciu czarkach znajdowały się ziarenka z Ameryki Centralnej, a w kolejnych pięciu te z Ameryki Południowej (tu znajdziecie rozpiskę wszystkich kaw).
Podobnie jak wcześniej, kawy zalewaliśmy w odstępach 10 sekundowych z dłuższą przerwą po czarce nr 4 i nr 8, by zrobić dolewkę wody. Po 4 minutach łamaliśmy crust (ponownie pomagał nam Łukasz z Java Coffee), a później czyściliśmy czarki. Po kilkunastu minutach zaproszeni uczestnicy zaczęli próbowanie.
Dla każdej z grup przyznaliśmy tylko po jednym głosie. I tak werdykt przedstawiał się następująco: najsmaczniejszą kawą z Ameryki Centralnej, co nie było szczególnym zaskoczeniem, okazała się geisha z Panamy wypalona przez Audun Coffee. Na trzecią czarkę postawiła niemal cała sala. Natomiast najsmaczniejszą kawą z Ameryki Południowej okazała się Kolumbia Buenos Aires z Java Coffee. Tylko jeden głos mniej otrzymał Ekwador La Rafaela z kołobrzeskiej Synestezji.
Runda 2 - kawy z Kenii
Dzięki dużemu ekwipunkowi, mieliśmy możliwość przygotowywania kolejnego stołu, podczas gdy uczestnicy próbowali jeszcze wcześniejszych kawy. Dzięki temu zaraz po pierwszym werdykcie właściwie w ciągu 5 minut rozpoczęliśmy zalewanie 6 kaw z Kenii.
Po wyczyszczeniu czarek i upływie kilkunastu minut przystąpiliśmy do próbowania. Po kolejnych kilkunastu minutach uczestnicy byli już gotowi. Także tym razem poprosiliśmy o wybór jednej najsmaczniejszej kawy. I tak zdecydowana większość sali uznała, że to Kenia Mithuti Nyeri z Hard Beans Coffee Roasters jest najsmaczniejsza tego dnia. Na drugim stopniu podium uplasowała się Kenia Kiini AA+ z Synestezji (również 2 podczas Cuppingowego Starcia #1), a na trzecim miejscu Kenia Kambiri z Figa Coffee - palarni która zadebiutowała podczas naszych cuppingów.
Po szybkim uprzątnięciu na stole pojawiło się kolejne 20 czarek. Pierwsze pięć kaw stanowiły ziarenka z Etiopii, a kolejne pięć pozostałe kawy afrykańskie. Przejdźmy do cuppingu nr 3.
Cupping nr 3 - Etiopia i Afryka
Zarówno w grupie Etiopia, jak i Afryka przyznaliśmy również po jednym głosie. Na kilkanaście minut przed godziną 15 uczestnicy byli już gotowi. Wg zgromadzonych najsmaczniejszą kawą z Etiopii na stole okazała się Etiopia Aricha Yirgacheffe z palarni Synestezja - ta kawa wygrała również podczas Cuppingowego Starcia #1. Zauważalną liczbę głosów zebrała również Etiopia Wegida Blue z palarni Coffeelab. Z kolei w grupie Afryka, miejsce pierwsze zajęła Burundi Kirezi Ngozi z palarni Kaffe 2009.
Kilka słów na koniec
Za nami już trzecie Cuppingowe Starcie. Tym razem, dzięki uprzejmości ekipy z Czarnej Fali, uczestnicy mogli zobaczyć na żywo proces palenia kawy, dzięki czemu nasze wydarzenie stało się ciekawsze. Dzięki dość sprawnej organizacji i pomocy na brew barze bardzo sprawnie ogarnialiśmy cuppingowe stoły.
Serdecznie chcemy podziękować Czarnej Fali za gościnę i pomoc w organizacji cuppingu. Również słowo "dziękujemy" należą się po raz kolejny Łukaszowi Stępniakowi z Java Coffee, za pomoc w zalewaniu i czyszczeniu czarek. No i naturalnie wszystkim uczestnikom - fajnie, że wpadliście! Niektórzy po raz pierwszy, inni po raz trzeci - dziękujemy!
Na koniec chcieliśmy Was poinformować, że robimy małą przerwę. Cuppingowego Starcie #4 odbędzie się w pierwszej połowie lipca w świetnym miejscu - my już wiemy gdzie, a Wy musicie odrobinę poczekać :). Oprócz samego siorbania i tym razem planujemy dla Was dodatkowe atrakcje i dużo dobrej kawy!
Coffee Plant.Wyniki końcowe
Ameryka Centralna
- Panama Geisha z palarni Audun Coffee;
- Honduras Roberto Figueroa z palarni Hard Beans Coffee Roasters;
- Kostaryka San Luis z palarni Coffee Republic;
- Salwador Ataco z palarni Coffeelab oraz Kostaryka La Cabana z palarni Java Coffee;
Ameryka Południowa
- Kolumbia Buenos Aires z palarni Java Coffee;
- Ekwador La Rafaela z palarni Synestezja;
- Kolumbia Finca Abadia z palarni Czarna Fala;
- Peru Rutas del Inca z palarni Figa Coffee oraz Kolumbia Hacienda San Alberto z palarni Kaffe 2009;
Kenia
- Kenia Mithuti Nyeri z palarni Hard Beans Coffee Roasters;
- Kenia Kiini AA+ z palarni Synestezja;
- Kenia Kambiri z palarni Figa Coffee;
- Kenia AA Thuti z palarni Coffeelab;
- Kenia Thirikwa Gakuyuni z palarni Czarna Fala;
- Kenia Kii AA+ z palarni Coffee Republic;
Etiopia
- Etiopia Aricha z Yirgacheffe z palarni Synestezja;
- Etiopia Wegida Blue z palarni Coffeelab;
- Etiopia Banko Jirimtiti z palarni Kaffe 2009 oraz Etiopia Guji Mormora z palarni Hard Beans Coffee Roasters oraz Etiopia Chelelektu z palarni Coffee Republic;
Afryka
- Burundi Kirezi Ngozi z palarni Kaffe 2009;
- Rwanda Buhondo z palarni Audun Coffee;
- Burundi Nkonge z palarni Java Coffee;
- Rwanda Macuba z palarni Figa Coffee;
- Tanzania Mbozi z palarni Audun Coffee.