Poznaj AeroPressMistrzostwa w parzeniu kawy? TAK!W Polsce już od dwudziestu lat bariści i fani kawy mogą mierzyć się ze sobą w kawowych zawodach, by później zaprezentować swoje umiejętności na światowej scenie. Obecnie ochotnicy mogą sprawdzić się już w kilku dziedzinach, np. w ogólnych zawodach z espresso w roli głównej (Barista), w parzeniu kawy przelewowej (Brewers), w mieszaniu kawy z alkoholem (CIGS) czy najmłodszych i chyba najluźniejszych zawodach – w parzeniu kawy w AeroPressie. To właśnie na AeroPressie dzisiaj się skupimy, zatem poznaj AeroPress.Dlaczego AeroPress?Wyobraź sobie zawody, w których startuje ponad 100 zawodników, którzy parzą tą samą kawę i używając tego samego urządzenia. Jednocześnie każdy opracowuje na nią inny przepis, tym samym osiągając inny rezultat, który oceniany jest przez sędziów. Zwycięża osoba, której udało się „wyciągnąć” z ziaren najwięcej. To tak w skrócie. Co ciekawe – każdy może się sprawdzić w tych zawodach i zaprezentować swoją metodę. :) Mistrzostwa Polski AeroPress 2022Właśnie trwają eliminacje do Mistrzostw Polski 2022, których finał odbędzie się w Warszawie w ostatni weekend sierpnia. Zwycięzca zaprezentuje się w grudniu w Kanadzie. Jeżeli macie ochotę wziąć udział to TUTAJ możecie wysłać swoje zgłoszenie. :) Naszym reprezentantem na pierwszych eliminacjach w Katowicach był Kir, który przyjechał do nas z Ukrainy. W 2017 roku zdobył złoty AeroPress na zawodach organizowanych w Białorusi, zupełnie jako świeżak w branży kawowej! Na co dzień stoi za naszym piecem, a dziś zdradza mistrzowski przepis na kawę z AeroPressu specjalnie dla Was! Bohater zawodów i nieskończenie wiele możliwości zaparzenia w nim kawy – nie tylko to sprawia, że to jeden z ciekawszych i najbardziej uniwersalnych zaparzaczy kawowych. To najczęściej zabierany sprzęt na urlopowe podróże kawoszy – jest lekki, poręczny, nie stłucze się i daje ogromne możliwości! Poznaj bliżej AeroPress i przekonaj się, że warto używać. Zaparz AeroPress po mistrzowskuMistrz AeroPress Białorusi`17 – Kir Lebedev: The lovely Weather has already come and there is no better reason to travel with your favourite coffee of course. Isn’t it? The best device to have coffee everywhere is AeroPress. You need just coffee, hot water and a cup! You can experiment with different beans and recipes.Właśnie nadeszła piękna pogoda i nie ma lepszego powodu do podróżowania z Twoją ulubioną kawą, nieprawdaż? Najlepszym urządzeniem do zaparzenia pysznej kawy, gdziekolwiek się znajdujesz, jest AeroPress. Potrzebujesz po prostu gorącej wody, kubka oraz kawy. Możesz kombinować z ziarnami, i recepturami. AeroPress do eksperymentowania jest zaparzaczem idealnym!AeroPress is not a coffee maker only. It is a huge community of people who love coffee, experiments and fun! Specially for them was created the AeroPress Championship. Everyone can take part even if you are not a coffee specialist. I won my first championship when I was a coffee amateur and brewing at home only.AeroPress to nie tylko urządzenie czy gadżet do parzenia kawy. To ogromna społeczność ludzi, którzy kochają kawę, eksperymenty i dobrą zabawę. To właśnie dla tych kawowych świrów zostały stworzone mistrzostwa w parzeniu AeroPressu. W nich, na poziomie eliminacji krajowych, udział może wziąć każdy, nawet gdy nie jest kawowym ekspertem czy profesjonalistą. Ja wygrałem swoje pierwsze mistrzostwa, gdyby byłem kawowym żółtodziobem i parzyłem kawę tylko w domu.A recipe book is published annually. You can find a lot of very new ideas on how to use AeroPress and change drinks. Sometimes it’s crazy but still really exciting. The standard proportion for hand brew methods is 1 g of coffee and 17 g of water, but some people make a concentrate first (a lot of coffee but a little of water) and then add water in a drink. It is a bypass – a very common method. Co roku po Mistrzostwach Świata publikowana jest książka, w której zebrane są wszystkie receptury mistrzów. Możesz w niej znaleźć całą masę nowych pomysłów i wskazówek, aby zmienić swój sposób parzenia. Czasem są zwariowane, ale wciąż bardzo ekscytujące i ciekawe. Standardowa proporcja kawy dla ręcznych metod to 1 gram kawy na 17 gramów wody, ale w przypadku AeroPressu część osób robi najpierw koncentrat (używając znacznie większej ilości kawy), a następnie dodaje wody rozwadniając ją. To metoda nazywana bypassem – od kilku lat zyskuje na popularności.Actually I used this trick in the championship. My AeroPress recipe is pretty universal and works with many coffees. Właściwie właśnie tej metody użyłem podczas mistrzostw. A mój przepis na pyszną kawę z AeroPressu jest całkiem uniwersalny i pasuje do wielu kaw. Przepis od Mistrza Aeropress 2017
Zbyt gorąco na kawę na ciepło? Zamiast ciepłej wody wlewanej do serwera możesz użyć 70 gramów lodu i w ten sposób uzyskasz pyszną kawę na zimno. FLOW do AeroPressuThe best thing about AeroPress is its simplicity. Just add hot water to coffee and press it. You can do it without a special kettle or scales. And the result won’t be bad. I love it!Najlepszą zaletą AeroPressu jest łatwość w jego użytkowaniu. Jeżeli nie chcesz się bawić w przepisy i odliczać każdej sekundy parzenia, możesz po prostu dodać do kawy wodę i przecisnąć urządzenie. Nie potrzebujesz nawet specjalnego czajnika czy wagi, a rezultat nigdy nie będzie zły. Ja go po prostu uwielbiam! Kawa w plenerzeDługi weekend przed nami – zabierz AeroPress na urlop i sprawdź jak proste jest zaparzenie kawy na szczycie Tatr czy nad mazurskim jeziorem.S. & K. |