kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

Cuppingowe Starcie #2 – relacja i werdykt5 min

Drugie spotkanie w ramach Cuppingowego Starcia za nami! Przedstawiamy relację z niedzielnego cuppingu i werdykt uczestników!

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

Cuppingowe Starcie #2 – polskie palarnie kawy specialty w jednym miejscu po raz drugi

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

Po cuppingu w Balance Specialty Coffee oczekiwania na wydarzenie w Państwomiasto były bardzo duże. Dostaliśmy od Was trochę feedbacku, więc wiedzieliśmy, co możemy udoskonalić, aby cały event wypadł jeszcze lepiej. Choć podobno poprzeczkę zawiesiliśmy wysoko.

Facebook sugerował, że w niedzielę przyjdzie około 50 osób, więc znowu musieliśmy być gotowi na „pełną salę”. Rodzime palarnie kawy też nie zawiodły i przysłały sporo pysznych ziarenek. Tym razem jednak pokonały nas kwestie techniczne i spotkanie zaczęło się z 15 minutowym opóźnieniem, a pierwsze kawy zostały zmielone, zawsze niezawodnym, Comandante Iron Heart.

Zapraszamy do krótkiej relacji z drugiego Cuppingowego Starcia!

Runda 1 – Ameryka Południowa i Ameryka Centralna

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

Nasz event rozpoczął się od kaw z Ameryki Południowej i Ameryki Centralnej, a na stole pojawiło się w sumie 8 różnych ziarenek (tu znajdziecie rozpiskę wszystkich kaw). Czarki, podobnie jak przed miesiącem, zalewaliśmy w odstępach 10 sekund, z dłuższą przerwą na uzupełnienie wody po kawie nr 4. Po 4 minutach łamaliśmy crust, a potem czyściliśmy wszystkie napary. Po około 12 minutach kawy były gotowe, a spragnieni uczestnicy ruszyli do siorbania!

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

 

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

Gdy wszyscy odeszli od stołu rozpoczęliśmy głosowanie, a ze względu na liczbę kaw poprosiliśmy gości o wybranie tych 2 najsmaczniejszych. Najlepsza okazała się Kostaryka Las Lajas z krakowskiej palarni Coffee Proficiency (podczas Cuppingowego Starcia #1 zajęła 2 miejsce w tej samej kategorii), a zaraz za nią uplasowała się Kostaryka Aguilera Brothers z palarni Cavallo. Na trzecim miejscu uczestnicy sklasyfikowali Honduras Roberto Figueroa z palarni Hard Beans Coffee Roasters, a zaraz za nim Salwador Ataco z Coffeelabu. Pozostałe kawy otrzymały mniej niż 2 głosy. Generalnie, poziom kaw był dość zróżnicowany.

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

Po szybkim uprzątnięciu rozpoczęliśmy ustawianie ziaren z Etiopii.

Cupping #2 – Etiopia

Procedura zalewania, łamania crustu i czyszczenia czarek była identyczna, jak podczas pierwszej próby. Również tym razem po około 12 minutach temperatura spadła na tyle, by można było swobodnie rozpocząć próbowanie. Po upływie następnego kwadransa, uczestnicy byli gotowi. Tym razem również „wręczyliśmy” po 2 głosy.

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

Najsmaczniejszą Etiopią w opinii uczestników, z dużą przewagą głosów, okazała się Etiopia Kochere z palarni Coffee Proficiency. Drugie miejsce w tej klasyfikacji zajęła Etiopia Diima Yirgacheffe z palarni Java Coffee, a na ostatnim miejscu na podium stanęły ziarenka z palarni Kaffe 2009 – Etiopia Banko Jirimtiti. Pierwszą lokatę poza „pudłem” zdobyła Etiopia Keheli z warszawskiej palarni Coffeelab. Pozostałe ziarenka otrzymały mniej niż 2 głosy.

kawa - coffee plant - palarnie kawy - cupping

W rundzie #3 na stole umieściliśmy w sumie 9 kaw, ale podzieliliśmy na dwie grupy – kawy z Kenii, których było 6 oraz kawy z pozostałych krajów afrykańskich.

Runda #3 – Kenia i Afryka

Po przygotowaniu stołu zaprosiliśmy uczestników do próbowania, przyznając po jednym głosie dla każdej kategorii. I tak w przypadku kaw z Afryki najsmaczniejsza okazała się Tanzania Mangwila z Java Coffee, na którą zagłosowała niemal cała sala.

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

W przypadku kaw z Kenii poziom był naprawdę bardzo wysoki, a uczestnicy musieli wybrać tylko jedną kawę. Dlatego też próbowanie zajęło zdecydowanie najwięcej czasu. Finalnie jednak dwie kawy okazały się zdecydowanie lepsze od pozostałych. I tak obecni na sali stwierdzili, że najsmaczniejszą Kenią na stole były ziarna od Synestezji – wygrała Kenia Kirinyaga Slopes „8”. Na drugim stopniu podium uplasowały się ziarna z Coffeelabu, a konkretnie Kenia AA Thuti. Ex equo na ostatnim stopniu podium znalazły się Kenia Mithuti AA Nyeri z Hard Beans Coffee Roasters oraz Kenia KII AA+ z palarni Coffee Republic (obie kawy zajęły także 3 miejsce podczas Cuppingowego Starcia #1 w kategorii Afryka).

Kilka słów na koniec

Cuppingowe Starcie #1 naszym zdaniem okazało się organizacyjnym sukcesem i bardzo się cieszymy, że mimo drobnych problemów, poziom eventu w Państwomiasto pozostał bardzo wysoki. Na sali było zdecydowanie ponad 50 osób, i co szczególnie cieszy – spotkaliśmy sporo nowych twarzy :). I choć nie udało nam się zakończyć cuppingu w przeciągu planowanych 2 godzin, to uczestnicy właściwie do samego końca pozostali z nami. Choć to akurat może dlatego, że po wydarzeniu rozdawaliśmy kawy ;).

kawa - coffee plant - cupping - palarnie kawy

Jeżeli chodzi o same ziarna to swoją jakość potwierdziła Kostaryka Las Lajas z Coffee Proficiency, zwyciężając w pierwszej grupie. Co więcej, ta sama palarnia dostarczyła najlepszą kawę w zestawieniu ziaren z Etiopii. Uprawnionym wydaje się więc stwierdzenie, że podczas niedzielnego cuppingu była to najlepsza palarnia. Z kolei w przypadku kaw z Kenii, poziom był na tyle wysoki, że zwyczajne zestawienie tabelaryczne nie do końca oddaje faktyczny stan. Jednak zdaniem uczestników, ale także naszym, ziarenka z Synestezji były zauważalnie „lepsze” od pozostałych. I co ciekawe, Szymon, gdy przepakowywał kawy, sugerując się zapachem stwierdził, że to będzie niedzielny zwycięzca :). Prorok? Nie! Dobra kawa!

Podziękowania

Tym razem cupping nie zostałby tak zorganizowany, gdyby nie pomoc wielu osób. Przede wszystkim chcieliśmy podziękować:

  • ekipie Państwomiasto za ugoszczenie naszego wydarzenia;
  • Marcinowi Moczydłowskiemu z Primulator Polska za dostarczenie nam na wydarzenie najnowszego dziecka Mahlkoeniga – EK43s;
  • Jackowi Zieniewiczowi z Coffeelab za pomoc w kalibracji młynka;
  • Łukaszowi Stępniakowi z Java Coffee za pomoc w zalewaniu;
  • palarni Java Coffee za opakowania;
  • palarni Coffee Republic za pożyczenie łyżek oraz
  • kawiarni Secret Life Cafe, dzięki której mieliśmy „dobrą wodę”.

Dziękujemy, że wpadliście i do zobaczenia w kwietniu!

Coffee Plant.

Wyniki końcowe

Ameryka Południowa i Ameryka Centralna

Etiopia

Afryka

Kenia