I speak
and my currency is
kawa - hadaki - coffee plant

Coraz więcej kawoszy ceni sobie ekspres ciśnieniowy w domu. Oczywiście wyjście do kawiarni samo w sobie jest przyjemnością, ale coraz liczniejsza grupa konsumentów chce wypić dobrą kawę u siebie. Wówczas często wybór pada na ekspres automatyczny. 

Gdy rozmawiam ze znajomymi, którzy już posiadają ekspres ciśnieniowy, albo rozglądają się za nowym, wówczas pytania są skierowane przede wszystkim w kierunku automatu. Co ciekawe, większość ma świadomość, że smaczniejszy efekt uzyskają w najtańszych urządzeniach kolbowych. Jednak ekspres automatyczny w przeważającej większości wygrywa prostotą obsługi, “czystością” przygotowywania kawy oraz powtarzalnością. W tym tekście nie zamierzam nikomu rekomendować konkretnego urządzenia. Chciałbym jednak, abyście – drodzy Czytelnicy – podczas wybierania sprzętu dla siebie, zwrócili uwagę na kilka ważnych kwestii. W przyszłości pozwolą one uniknąć rozczarowania.

Do czego ekspres automatyczny?

Jestem przekonany, że w momencie kiedy ktoś decyduje się na zakup ekspresu do kawy, w zdecydowanej większości przypadków ma już swoje określone kawowe zwyczaje. To co najważniejsze to zastanówcie się czy będziecie parzyć tylko i wyłącznie espresso, czy kawy z mlekiem również wchodzą w grę. Urządzenia bez funkcji zaparzenia kawy z mlekiem oraz bez dyszy do spieniania mogą okazać się optymalnym rozwiązaniem jeżeli pijecie tylko espresso i jego wariacje. Będzie to po pierwsze opcja najbardziej efektywna ekonomicznie oraz najłatwiejsza w czyszczeniu i serwisowaniu. Jeżeli jednak bez mleczka żyć nie możecie, wówczas do wyboru macie trzy opcje: dyszę do spieniania, automatyczne spienianie ze zbiornika zewnętrznego i zbiornik wewnętrzny.

Najtańszym i jednocześnie najłatwiejszym w utrzymaniu rozwiązaniem jest dysza spieniająca. Wymaga ona tylko odkamieniania i bieżącego czyszczenia końcówki. Rozwiązaniem pośrednim jest zewnętrzny zbiornik na mleko. Jednak przepływ mleka odbywa się przez system zaparzający, co oznacza, że i tak trzeba go czyścić. Wersja full to zbiornik na mleko wewnątrz ekspresu. To rozwiązanie najdroższe i wymagające największej higieny. Z drugiej strony to wersja najbardziej wygodna.

kawa - coffee plant - kubek do kawy - ekspres automatyczny

Jeżeli więc pijecie tylko espresso i raczej nie będziecie w przyszłości zbyt dużo korzystać z wersji mlecznych, wybierzcie ekspres automatyczny z dyszą. Nie będzie to full automat, ale pod kątem higieny i ceny to wersja najbardziej efektywna. W przypadku dużej ilości kaw mlecznych polecam pełny automat. Niestety za niego zapłacicie najwięcej i wymaga higieny. Moim zdaniem wersja pośrednia nie ma absolutnie żadnego sensu.

Młynek, moc, ciśnienie i dodatkowe funkcje

Ważnym elementem procesu parzenia kawy jest jej mielenie. Zdecydowana większość sprzętów automatycznych posiada wbudowany młynek. Jeżeli w Waszym spektrum znajduje się ekspres automatyczny, to młynek musi być i basta! Szukajcie takich z młynkiem stalowym. Zapewni większą trwałość.

Jeżeli chodzi o moc ekspresu to nie ma ona większego znaczenia. Ekspres automatyczny ma większość funkcji zaprogramowanych. Wiadomo, że im mocniejsza maszyna tym “łatwiej” będzie jej się pracowało. W tym wypadku podszedłbym jednak do tego bardziej ekonomicznie i paradoksalnie wybrał sprzęt relatywnie najsłabszy, który będzie zużywał możliwie najmniej energii elektrycznej. Ale jak prześledzicie oferty to okaże się, że i tak większość z nich ma moc w zakresie 1300 – 1500 Wat. Ekspresy automatyczne najczęściej zapewniają maksymalną moc parzenia kawy na poziomie 15 barów.

To na co szczególnie zwróciłbym uwagę to nie możliwość programowania, ale dodatkowe funkcje związane z czyszczeniem. Ekspres automatyczny to sprzęt z jednej strony maksymalnie łatwy w obsłudze, a z drugiej strony wymagający więcej uwagi jeżeli chodzi o jego serwis i higienę. Dlatego każda możliwa “automatyczna” funkcja czyszczenia sprzętu powinna być podczas wyboru bardzo istotna.

Ekspres automatyczny – producent, design i cena…

Jak na każdym rynku, tak i w przypadku ekspresów automatycznych, różnica w cenie poszczególnych jednostek jest ogromna. Można kupić automat za 1000 zł, jak i również za 5000 zł. Cena jest pochodną jego funkcji, marki i materiałów z jakiś jest wykonany. O ile funkcje zauważalnie wpływają na wartość sprzętu o tyle design, zastosowane materiały i producent już nie tak jednoznacznie. Moim zdaniem powinniście wybierać sprzęt spełniający Wasze oczekiwania oraz taki, który Wam się podoba.

kawa - hadaki - coffee plant

Jakość jego wykonania jest ważna, ale znam przykłady niemal takich samych urządzeń, które różnią się ceną niemal dwukrotnie, tylko dlatego, że wyglądają inaczej. Pytanie czy w takim wypadku warto wydać dwa razy więcej pieniędzy i czy się opłata – tu odpowiedź pozostawiam Wam. Również producentem bym się szczególnie nie sugerował.

Prawda, że Jura ma świetną markę? A Krups, Nivona? Nie tak dobre? Życie jednak pokazuje, że w przypadku automatów marka nie ma aż tak dużego znaczenia, jak w przypadku ekspresów kolbowych. I chyba Jura jest tu najlepszym przykładem…

Wybór należy do Ciebie!

Ekspres automatyczny to urządzenie, którego nigdy do domu bym nie kupił. Ale rozumiem tych, dla których to jedyne rozsądne rozwiązanie. Z mojego doświadczenia wynika, że to nie marka i ilość programowalnych kaw jest istotna. Sprawdźcie jaki w ekspresie jest młynek, co służy do spieniania mleka i jak łatwo można go serwisować. Reszta to zbędne dodatki, które podnoszą cenę, a nie sprawiają, że staje się on łatwiejszy w użyciu i parzy smaczniejszą kawę. Lepiej kupić tańszy, łatwiejszy w użytkowaniu sprzęt, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepszej jakości ziarno.

Szymon.

 

Koszyk

Powrót do góry