Coraz więcej kawoszy ceni sobie ekspres ciśnieniowy w domu. Oczywiście wyjście do kawiarni samo w sobie jest przyjemnością, ale coraz liczniejsza grupa konsumentów chce wypić dobrą kawę u siebie. Wówczas często wybór pada na ekspres automatyczny.
Gdy rozmawiam ze znajomymi, którzy już posiadają ekspres ciśnieniowy, albo rozglądają się za nowym, wówczas pytania są skierowane przede wszystkim w kierunku automatu. Co ciekawe, większość ma świadomość, że smaczniejszy efekt uzyskają w najtańszych urządzeniach kolbowych. Jednak ekspres automatyczny w przeważającej większości wygrywa prostotą obsługi, "czystością" przygotowywania kawy oraz powtarzalnością. W tym tekście nie zamierzam nikomu rekomendować konkretnego urządzenia. Chciałbym jednak, abyście - drodzy Czytelnicy - podczas wybierania sprzętu dla siebie, zwrócili uwagę na kilka ważnych kwestii. W przyszłości pozwolą one uniknąć rozczarowania.
Do czego ekspres automatyczny?
Jestem przekonany, że w momencie kiedy ktoś decyduje się na zakup ekspresu do kawy, w zdecydowanej większości przypadków ma już swoje określone kawowe zwyczaje. To co najważniejsze to zastanówcie się czy będziecie parzyć tylko i wyłącznie espresso, czy kawy z mlekiem również wchodzą w grę. Urządzenia bez funkcji zaparzenia kawy z mlekiem oraz bez dyszy do spieniania mogą okazać się optymalnym rozwiązaniem jeżeli pijecie tylko espresso i jego wariacje. Będzie to po pierwsze opcja najbardziej efektywna ekonomicznie oraz najłatwiejsza w czyszczeniu i serwisowaniu. Jeżeli jednak bez mleczka żyć nie możecie, wówczas do wyboru macie trzy opcje: dyszę do spieniania, automatyczne spienianie ze zbiornika zewnętrznego i zbiornik wewnętrzny.
Najtańszym i jednocześnie najłatwiejszym w utrzymaniu rozwiązaniem jest dysza spieniająca. Wymaga ona tylko odkamieniania i bieżącego czyszczenia końcówki. Rozwiązaniem pośrednim jest zewnętrzny zbiornik na mleko. Jednak przepływ mleka odbywa się przez system zaparzający, co oznacza, że i tak trzeba go czyścić. Wersja full to zbiornik na mleko wewnątrz ekspresu. To rozwiązanie najdroższe i wymagające największej higieny. Z drugiej strony to wersja najbardziej wygodna.
Jeżeli więc pijecie tylko espresso i raczej nie będziecie w przyszłości zbyt dużo korzystać z wersji mlecznych, wybierzcie ekspres automatyczny z dyszą. Nie będzie to full automat, ale pod kątem higieny i ceny to wersja najbardziej efektywna. W przypadku dużej ilości kaw mlecznych polecam pełny automat. Niestety za niego zapłacicie najwięcej i wymaga higieny. Moim zdaniem wersja pośrednia nie ma absolutnie żadnego sensu.
Młynek, moc, ciśnienie i dodatkowe funkcje
Ważnym elementem procesu parzenia kawy jest jej mielenie. Zdecydowana większość sprzętów automatycznych posiada wbudowany młynek. Jeżeli w Waszym spektrum znajduje się ekspres automatyczny, to młynek musi być i basta! Szukajcie takich z młynkiem stalowym. Zapewni większą trwałość.
Jeżeli chodzi o moc ekspresu to nie ma ona większego znaczenia. Ekspres automatyczny ma większość funkcji zaprogramowanych. Wiadomo, że im mocniejsza maszyna tym "łatwiej" będzie jej się pracowało. W tym wypadku podszedłbym jednak do tego bardziej ekonomicznie i paradoksalnie wybrał sprzęt relatywnie najsłabszy, który będzie zużywał możliwie najmniej energii elektrycznej. Ale jak prześledzicie oferty to okaże się, że i tak większość z nich ma moc w zakresie 1300 - 1500 Wat. Ekspresy automatyczne najczęściej zapewniają maksymalną moc parzenia kawy na poziomie 15 barów.
To na co szczególnie zwróciłbym uwagę to nie możliwość programowania, ale dodatkowe funkcje związane z czyszczeniem. Ekspres automatyczny to sprzęt z jednej strony maksymalnie łatwy w obsłudze, a z drugiej strony wymagający więcej uwagi jeżeli chodzi o jego serwis i higienę. Dlatego każda możliwa "automatyczna" funkcja czyszczenia sprzętu powinna być podczas wyboru bardzo istotna.
Ekspres automatyczny - producent, design i cena...
Jak na każdym rynku, tak i w przypadku ekspresów automatycznych, różnica w cenie poszczególnych jednostek jest ogromna. Można kupić automat za 1000 zł, jak i również za 5000 zł. Cena jest pochodną jego funkcji, marki i materiałów z jakiś jest wykonany. O ile funkcje zauważalnie wpływają na wartość sprzętu o tyle design, zastosowane materiały i producent już nie tak jednoznacznie. Moim zdaniem powinniście wybierać sprzęt spełniający Wasze oczekiwania oraz taki, który Wam się podoba.
Jakość jego wykonania jest ważna, ale znam przykłady niemal takich samych urządzeń, które różnią się ceną niemal dwukrotnie, tylko dlatego, że wyglądają inaczej. Pytanie czy w takim wypadku warto wydać dwa razy więcej pieniędzy i czy się opłata - tu odpowiedź pozostawiam Wam. Również producentem bym się szczególnie nie sugerował.
Prawda, że Jura ma świetną markę? A Krups, Nivona? Nie tak dobre? Życie jednak pokazuje, że w przypadku automatów marka nie ma aż tak dużego znaczenia, jak w przypadku ekspresów kolbowych. I chyba Jura jest tu najlepszym przykładem...
Wybór należy do Ciebie!
Ekspres automatyczny to urządzenie, którego nigdy do domu bym nie kupił. Ale rozumiem tych, dla których to jedyne rozsądne rozwiązanie. Z mojego doświadczenia wynika, że to nie marka i ilość programowalnych kaw jest istotna. Sprawdźcie jaki w ekspresie jest młynek, co służy do spieniania mleka i jak łatwo można go serwisować. Reszta to zbędne dodatki, które podnoszą cenę, a nie sprawiają, że staje się on łatwiejszy w użyciu i parzy smaczniejszą kawę. Lepiej kupić tańszy, łatwiejszy w użytkowaniu sprzęt, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepszej jakości ziarno.
Szymon.