I speak
and my currency is
cupping - kawa - siorbka

Rosnąca świadomość tego co jemy i pijemy jest jednym z powodów, dla których coraz więcej osób zaczyna unikać kofeiny. Abstrahując od konkretnych powodów, szacuje się, że nawet  20% konsumentów stara się stronić od kofeiny. 

20% to bardzo dużo. Dodatkowo liczba ta rośnie. To oznacza, że rynek producentów nie może sobie pozwolić na ignorancję. Co widać po ofertach europejskich palarni oraz importerów surowego ziarna. Jednak zanim przedstawimy Wam 4 sposoby w jaki sposób powstaje kawa bezkofeinowa, zacznijmy od 2 ważnych faktów.

To co najważniejsze – kawa bezkofeinowa nigdy nie jest w 100% pozbawiona naszego ukochanego narkotyku. W zielonym ziarnie zwykle zostaje około 2-3% jej pierwotnej zawartości. Proces przeprowadza się zawsze na surowej kawie. Przejdźmy zatem do 4 metod.

Proces wodny

To sposób wydobycia kofeiny z ziarenka, który jest w 100% “czysty” i naturalny. Nie używa się w nim żadnych innych substancji oprócz wody. Największym producentem kawy bezkofeinowej przy użyciu wody jest Swiss Water. Proces zaczyna się od wrzucenia pierwszej partii surowego ziarna do zbiornika z wodą. Następnie rozpoczyna się wypłukiwanie kofeiny a także innych związków chemicznych odpowiedzialnych za smak czy aromat do momentu nasycenia się czystej wody związkami chemicznymi z kawy.

Potem surowe ziarno jest odseparowywane, a woda ze związkami chemicznymi przepuszczana jest przez specjalny filtr. Ma on za zadanie pozbyć się kofeiny. Taki roztwór wodny, pozbawiony kofeiny, wraca ponownie do pojemnika wraz z nową partią surowego ziarna. Tym razem jednak z kawy wypłukuje się tylko kofeina.

Kawa bezkofeinowa wyprodukowana za pomocą procesu wodnego ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Dzięki temu, że nie używa się w nim żadnych chemikaliów, kawy organiczne po odseparowaniu kofeiny utrzymują certyfikaty.

Dwutlenek węgla

W metodzie drugiej używa się dwutlenku węgla. Surowe ziarna zanurza się w wodzie w stalowym zbiorniku. Następnie do zbiornika wpuszcza się dwutlenek węgla pod wysokim ciśnieniem i temperaturze około 93 stopni. Po wyekstrahowaniu kofeiny z ziaren następuje zmniejszenie ciśnienia, dwutlenek węgla ponownie przybiera postać gazu i razem z kofeiną opuszcza zbiornik. Ta metoda, podobnie jak ta przy użyciu wody, należy do metod “naturalnych”, gdzie nie używa się do procesu żadnych chemicznych substancji.

Octan Etylu

Octan etylu to ester naturalnie występujący w przyrodzie – w owocach i warzywach. Dlatego też produkcja kawy bezkofeinowej przy jego użyciu uważana jest za “naturalną”. Proces ten jest dosyć prosty. Do zbiornika wrzuca się surowe ziarno i moczy je wodą. Następnie wpuszcza się do środka octan etylu w taki sposób, aby cały czas krążył po zbiorniku. W skutek czego ester wiąże się z kofeiną, pozostawiają resztę związków chemicznych w ziarnie. Po uzyskaniu odpowiednio niskiego poziomu kofeiny ester jest usuwany i cały proces się kończy.

Chlorek Metylenu

Proces dekofeinizacji kawy za pomocą chlorku metylenu przebiega dokładnie tak samo jak przy użyciu octanu etylu. Zasadniczą różnicą jest jednak fakt iż wspomniany związek chemiczny nie występuje naturalnie w roślinach. Związek ten w małych ilościach nie jest uznany za szkodliwy dla zdrowia. Poza tym jest bardzo lotny – odparowuje w temperaturze już 40 stopni. Biorąc pod uwagę temperaturę palenia kawy oraz temperaturę parzenia, istnieje bardzo małe prawdopodobieństwo, że chlorek metylenu znajdziecie w naparze.

Kawa bezkofeinowa – która metoda najbardziej popularna?

Przeglądając oferty europejskich importerów surowego ziarna można kupić kilkadziesiąt różnych kaw bezkofeinowych. Najwięcej z nich zostało poddanych procesowi dekofeinizacji metodą przy użyciu wody. Również metody przy użyciu dwutlenku węgla i chlorku metylenu przewijają się w ofertach – natomiast najmniej popularny sposób to ten z użyciem octanu etylu.

Szymon.

 

Koszyk

Powrót do góry