I speak
and my currency is
kawa - cupping - siorbka

Cuppingowe Starcie miało długą przerwę. Ostatni event zorganizowaliśmy we wrześniu zeszłego roku. Tymczasem pod koniec czerwca postanowiliśmy po raz pierwszy odwiedzić Kraków i zaprosić Warszawiaków do Służę Kawą. 

Powrót naszych wydarzeń pierwotnie miał już odbyć się na przełomie marca i kwietnia. Jednak ciągle coś nam wypadało i nie potrafiliśmy siebie zorganizować. Wreszcie się zmotywowaliśmy i wyznaczyliśmy dwie czerwcowe daty!

22 czerwca dzięki uprzejmości lokalnej palarni Coffee Proficiency udało nam się zorganizować pierwsze z planowanych wydarzeń. Obawialiśmy się nieco o frekwencję, bowiem długi weekend nam nie sprzyjał. Na siorbanie warszawskie, następnego dnia, przyjechaliśmy do dobrze znanej nam kawiarni – Służę Kawą. W niniejszym tekście przedstawiamy Wam relację z obu wydarzeń i ostateczne wyniki!

cupping - kawa - siorbka

Sobotni cupping w Krakowie

Mimo dwóch następujących po sobie wydarzeń kawy na stole nie były dokładnie takie same. W Krakowie pojawiło się więcej lokalnych palarni. Na naszych stołach zadebiutowały BeMyBean oraz Dobra Palarnia Kawy. Tymczasem w Warszawie zadebiutowała lokalna La Cava. Ale wracając do meritum.

cupping - kawa - siorbka

W Krakowie zalaliśmy w sumie 3 cuppingowe stoły. Zalewanie, po krótkim wstępie, zaczęliśmy z drobnym opóźnieniem. Na pierwszym stole, chwilę po 15, wylądowały kawy zgrupowane w kategorii “Afryka”.

cupping - kawa - siorbka

W tej grupie były Etiopie, Burundi, Rwandy, czy Tanzania. Również obróbki były różne. Dlatego byliśmy mocno ciekawi ostatecznego werdyktu, biorąc pod uwagę spore zróżnicowanie ziaren. I tak po kilkunastu minutach uczestnicy spotkania byli już gotowi.

kawa - cupping - siorbka

cupping - kawa - siorbka

cupping - kawa - siorbka

kawa - cupping - siorbka

Najlepszą kawą na stole okazała się Etiopia Dimtu Tero z warszawskiej palarni HAYB Speciality Coffee. Tuż za nią uplasowała się Etiopia Adado Shara ze stołecznego Coffeelabu. Trzecią najsmaczniejszą kawą w tej kategorii okazały się: Etiopia Haru od Audun Coffee oraz Burundi Mpanga z krakowskiej BeMyBean.

kawa - cupping - siorbka

Ponieważ zabraliśmy ze sobą dużo Siorbek to sprzątanie stołu i rozstawienie kaw z Ameryk zajęło nam ledwie kilka minut. Chwilę później już zalewaliśmy.

Ameryki i Kenie

W drugiej rundzie starły się ze sobą kawy z Ameryki Południowej oraz Ameryki Centralnej. Dodatkowo na drugim stole pojawiła się kawa z Myanmar :). Po kolejnych kilkunastu minutach kawy były zaparzone, wyczyszczone i gotowe do próbowania. Również tym razem zróżnicowanie ziaren na stole było dość spore. Mimo to właściwie bezapelacyjnie Salvador El Cipres z warszawskiej palarni La Cava.

Przeczytaj także  Cuppingowe Starcie #1 - relacja i werdykt

kawa - cupping - siorbka

Na drugim stopniu podium uplasowały się dwie kawki – Kolumbia Fernando Cardenas z Hard Beans Coffee Roasters oraz Peru El Diamante z HAYB Speciality Coffee.

kawa - cupping - siorbka

Na ostatnim stole pojawiło się 7 najbardziej podobnych do siebie kaw. A to dlatego, że wszystkie ziarna pochodziły z Kenii. Kilkanaście minut przed godziną 17 wszystko było już jasne. Najpyszniejszą Kenią na krakowskim cuppingu okazała się Kenia KII od Audun Coffee. Wygrała zdecydowaną przewagą głosów. Na drugim miejscu uplasowały się Kenie z krakowskich palarni – BeMyBean oraz Coffee Proficiency.

kawa - cupping - siorbka

kawa - cupping - siorbka

kawa - cupping - siorbka - cuppingowe starcie

Mimo niezbyt dogodnego terminu frekwencja na sobotnim cuppingu była zadowalająca. Liczymy na to, że nasza następna wojaż do Małopolski będzie równie smaczna!

Niedziela w Służę Kawą

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

W niedzielę nasz event zaczynał się wcześniej niż miało to miejsce w Krakowie. Cuppingowe Starcie w Służę Kawą rozpoczęliśmy chwilę po godzinie 13. Frekwencja była zdecydowanie wyższa niż w Krakowie – naliczyliśmy niemal 40 osób. Wszystko nam sprzyjało – pogoda, przestrzeń, kawy… Niestety w Warszawie zdarzył nam się poważny błąd.

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

Podczas zalewania pierwszego stołu, na który trafiły kawy afrykańskie, okazało się, że w dwóch czajnikach woda była zimna, a kawiarnia straciła kilka gniazdek z prądem… Niestety nie mieliśmy więcej kawy dlatego szybko przeszliśmy do zalewania kaw z Ameryki. Dlatego właściwie o 13:30 byliśmy już w połowie naszego kawowego spotkania.

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

Po kolejnych kilkunastu minutach kawki były zalane i gotowe do cuppingu. I tak pierwsze cuppingowe starcie tego dnia zakończyło się bezapelacyjnym zwycięstwem Salwadoru El Cipres z lokalnej La Cavy. Na drugim stopniu podium uplasowała się Kostaryka Calle Copey z warszawskiej palarni Coffeelab. Miejsce trzecie przypadło Peru El Diamatne z HAYB Speciality Coffee.

kawa - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

kawa - coffee plant - cupping - cuppingowe starcie

kawa - coffee plant - cupping - cuppingowe starcie - siorbka

Na koniec zalaliśmy Keniuszki. I zdecydowanie najwięcej głosów zebrała Kenia Nyawira z Coffee Proficiency. Na drugim miejscu wylądowała Kenia Githaiti z Czarnej Fali, a na trzecim stopniu podium znalazły się: Kenia KII z palarni Audun Coffee oraz Kenia Kirigu z HAYB Speciality Coffee.

cupping - kawa - coffee plant - cuppingowe starcie - siorbkaNiestety kilkanaście minut po 14 było po cuppingu. Choć z drugiej strony wszyscy uczestnicy mieli jeszcze całe popołudnie na inne figle i harce :).

Debiut Siorbki i smaczne kawy

Zabawny jest pewien fakt. Nasze czarki do cuppinguSiorbki – zadebiutowały w lutym na Warszawskim Festiwalu Kawy. Od tamtego czasu pierwsze polskie cuppingowe miseczki pojawiały się już na kilku stołach. Tymczasem my dopiero teraz mieliśmy okazję sprawdzić nasze Siorbki w cuppingowych warunkach.

kawa - cupping - cuppingowe starcie - coffee plant - siorbka

Wszystkim dziękujemy za przybycie, palarniom za podesłany kawy, a Coffee Proficiency i Służę Kawą za udostępnienie swoich wspaniałych przestrzeni. Mamy nadzieję spotkać się w niedalekiej przyszłości!

COFFEE PLANT!

Ostateczne wyniki – Kraków

Afryka

  1. Etiopia Dimtu Tero z palarni HAYB Speciality Coffee;
  2. Etiopia Adadu Shara z palarni Coffeelab;
  3. Etiopia Haru z palarni Audun Coffee oraz Burundi Mpanga z palarni BeMyBean;
  4. Etiopia Barkume z palarni Dobra Palarnia Kawy;
  5. Tanzania Sambewe z palarni Java Coffee Roasters oraz Rwanda Kayumbu z palarni BeMybean;
  6. Burundi Gaharo z palarni Hard Beans Coffee Roasters oraz Rwanda Mata z palarni Coffee Proficiency.

Ameryka + niespodzianka!

  1. Salwador El Cipres z palarni La Cava;
  2. Kolumbia Fernando Cardenas z palarni Hard Beans Coffee Roasters oraz Peru El Diamante z palarni HAYB Speciality Coffee;
  3. Kostaryka Calle Copey z palarni Coffeelab oraz Myanmar Myazedi z palarni Java Coffee Roasters;
  4. Peru Carranza Baca z palarni Dobra Palarnia Kawy oraz Brazylia De Lagoa z palarni Coffee Proficiency;
  5. Nikaragua Cerro De Jesus z palarni Java Coffee Roasters.

Kenia

  1. Kenia KII z palarni Audun Coffee;
  2. Kenia Nyawira z palarni Coffee Proficiency oraz Kenia Mwendia z palarni BeMyBean;
  3. Kenia Gathugu z palarni Dobra Palarnia Kawy;
  4. Kenia Mchana z palarni Coffeelab oraz Kenia Githiru z palarni Hard Beans Coffee Roasters;
  5. Kenia Kirigu z palarni HAYB Speciality Coffee.

Ostateczne wyniki – Warszawa

Ameryka + niespodzianka!

  1. Salwador El Cipres z palarni La Cava;
  2. Kostaryka Calle Copey z palarni Coffeelab;
  3. Peru El Diamante z palarni HAYB Speciality Coffee;
  4. Kostaryka Hermosa z palarni Czarna Fala;
  5. Brazylia Daterra Sunrise z palarni Czarna Fala;
  6. Nikaragua Cerro De Jesus z palarni Java Coffee Roasters, Brazylia Da Lagoa z palarni Coffee Proficiency oraz Myanmar Myazedi z palarni Java Coffee Roasters.

Kenia

  1. Kenia Nyawira z palarni Coffee Proficiency;
  2. Kenia Githati z palarni Czarna Fala;
  3. Kenia Kirigu z palarni HAYB Speciality Coffee oraz Kenia KII z palarni Audun Coffee;
  4. Kenia Mwendia z palarni BeMyBean oraz Kenia Mchana z palarni Coffeelab;
  5. Kenia Karindundu z palarni La Cava.

Koszyk

Powrót do góry