I speak
and my currency is
cold brew

Latem, gdy temperatura przekracza 30 stopni, a każdy szuka swojego sposobu na ochłodę i orzeźwienie, kawosze piją cold brew. Dziś właściwie każda szanująca się kawiarnia ma rześką kawę na zimno w ofercie, ale mimo to wiele osób przygotowuje ją samemu. Postanowiliśmy ułatwić Wam ten proces!

cold brew - kawa - coffee plant

Właściwie, gdy pierwszy raz spróbowałem cold brew to wiedziałem, że ten kawowy napój zostanie ze mną dłużej. Często kupuję kawę macerowaną na zimno w kawiarniach, ale gdy zaczyna robić się gorąco, właściwie codziennie przygotowuję cold brew w domu. Niestety, niemal od pierwszego napoju przygotowanego w domu w większej ilości miałem jeden problem – filtracja. I nigdy nie miało dla mnie znaczenia czy filtracja odbywała się przez Kalitę, V60 czy Chemexa. Zawsze irytowało mnie, że filtry szybko się zatykały, a kawa kapała coraz wolniej.

Tego lata, gdy upalnych dni jest wyjątkowo dużo, postanowiliśmy Wam umożliwić przygotowanie pysznego, orzeźwiającego cold brew w niezwykle łatwy i szybki sposób. Przedstawiamy nasz najnowszy produkt – COLD BREW SUMMER BLEND!

COLD BREW SUMMER BLEND – a co to takiego?!

Chcemy Wam zaprezentować nasz najnowszy produkt, dzięki któremu o problemie filtracji przygotowanej kawki bardzo szybko zapomnicie. W paczce znajdują się trzy biodegradowalne filtry. W każdym z nich jest 75 gramów odpowiednio zmielonej kawy. To mieszanka świeżej i jasno palonej Tanzanii Ilomba, Etiopii Yirgacheffe oraz Rwandy Cyato.

kawa - coffee plant - cold brew

kawa - coffee plant - cold brew

Nasz produkt sprofilowaliśmy w taki sposób, aby był smaczny po upływie 12 godzin od momentu wstawienia saszetki zmielonych ziaren zalanych wodą do lodówki. Oczywiście jeżeli ktoś lubi bardziej intensywny smak i oczekuje wyższej ekstrakcji, cold brew można macerować zdecydowanie dłużej. A co w filiżance? W naszym SUMMER BLEND znajdziecie nuty owoców tropikalnych, owoców leśnych i kwiaty. A więc wszystko co najlepsze w tych trzech kawach: Tanzanii, EtiopiiRwandzie.

Jak przygotować nasze cold brew?

Chcieliśmy aby przygotowanie cold brew było maksymalnie proste. Po wielu testach z satysfakcją możemy stwierdzić: udało nam się osiągnąć ten cel! Co więc trzeba zrobić? Załóżmy, że zamówiłeś SUMMER BLEND i chcesz przygotować swój pierwszy napój. Zatem:

  1. Otwórz paczkę z kawą i wyjmij filtr lub filtry. Pamiętaj, że jeden z nich przygotowany jest na 1 litr wody.
  2. Włóż do saszetkę do naczynia, zalej litrem letniej, najlepiej przefiltrowanej wody.
  3. Wstaw całość do lodówki. Od tego momentu rozpoczyna się proces maceracji, który potrwa 12 godzin.
  4. Po upływie 12 godzin wyciągnij z lodówki naczynie z kawą i wyjmij filtr. Możesz go wyrzucić do bioodpadów.
  5. Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu i ciesz się smakiem orzeźwiającego, owocowego i pysznego cold brew!

kawa - coffee plant - cold brew

Prawda, że proste?

Szymon

COFFEE PLANT

Koszyk

Powrót do góry